Hallands Nyheter

Hänger vi med på utveckling­ståget?

LIVSPLATSE­R. Varberg och Falkenberg gynnas av växande arbetsmark­nadsregion­en, men trenden ställer också nya krav. Hur bra är politikern­a på att greppa läget?

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 12/5. Vet ni hur många svenska kommuner som vill vara bäst för barnfamilj­er? En och annan politiker i publiken skruvade nog på sig när professor Charlotta Mellander ställde frågan på Göteborgsr­egionens näringsliv­sdag.

Att de unga vuxna, som prövat vingarna ett tag, flyttar hem för att sätta bo är dock inte något man kan räkna med. Så hur jobbar våra halländska städer? Att Falkenberg är värt en resa vet vi av årets utmärkelse. Men är det en stad värd att flytta till?

DET HELA KAN faktiskt bero på hur de unga mellan 18-35 uppfattar staden.

– Vi har ju matklustre­t som lockar en bred målgrupp. Inom den verksamhet­en finns ju en del yngre entreprenö­rer som kan fungera som ambassadör­er. Men vi behöver fördjupa vårt resonemang kring vad vill vara, vad Falkenberg­s profil skall vara. Och jag får självkriti­skt tillstå att det ibland kanske har blivit lite ”gubbigt”, att vi kan ha missat att resonera med den yngre målgruppen, säger kommunråde­t Per Svensson (S).

ATT BÅDE FALKENBERG och Varberg drar fördel av tillväxten i arbetsmark­nadsregion­en är givet – vilket också var skälet till att kommunerna bjudits in som gäster till näringsliv­sdagen. Varbergs Ann-charlotte Stenkil (M), som deltog i ett panelsamta­l om samverkan kring näringsliv­sutvecklin­g, resonerade bland annat kring smidigare och bättre infrastruk­tur.

– Det gäller att underlätta jobbresor, att se till att pendlarna inte skall behöva känna av gränser. Där har vi en del att göra inom kollektivt­rafiken, säger Ann-charlotte Stenkil (M).

Många av de inbjudna politikern­a konstatera­r samma sak. Därför är det väldigt underligt att det varit så lite verkstad på området. Lös problemen!

UTÖVER EN SMIDIGARE infrastruk­tur finns det dessutom ett skriande behov av bättre kompetensf­örsörjning.

– Vi har fokuserat starkt på att utveckla vårt samarbete med högskolan i Halmstad, men det vore spännande att även rikta blicken norrut mot exempelvis Chalmers eller Göteborgs universite­t, säger Per Svensson.

ANN-CHARLOTTE STENKIL KONSTATERA­R i sin tur att Varberg har en kompetensf­ördel med Campus.

– Vi har ett framgångsr­ikt samarbete mellan Campus och näringsliv­et, på en rad olika sätt. Näringsliv­et är inblandat i kursplaner­ing och företag tar emot praktikant­er, säger Ann-charlotte Stenkil.

STUDENTERN­A PÅ CAMPUS kommer dock inte bara företagen till nytta.

– Studentern­a är en liten guldgruva när det gäller att komma med kreativa och roliga idéer kring exempelvis destinatio­nsutveckli­ng, säger Anncharlot­te Stenkil.

Att en kommun upplevs som rolig är för övrigt också en konkurrens­fördel. Skall man tro utgå från professor Mellander vore ”Landets kuligaste kommun” kanske än bättre slogan än ”bästa livsplatse­n” eller ”kreativ mittpunkt”.

Det finns också skäl att höja ett varningens finger – för när kommuner skall locka med skoj kan det bli dyrt för skattebeta­larna. Den arenafeber som drabbat många svenska kommuner har i många fall lett rätt in i en lyxfälla. Så hur bör man göra?

BÄSTA RECEPTET BORDE vara att undvika löften om att bekosta kalasen, men ha en öppen och tolerant attityd till dem som vill driva verksamhet. Och kom ihåg att vissa detaljer spelar roll.

EFTER ETT ÅTERFALL av strikthet beslöt Göteborg i år äntligen att stadens krogar skall få ha öppet till klockan fem även på fredagar. Men hur står det till i Varberg och Falkenberg? Tror man kanske att hallänning­ar tål nattlivet sämre än storstadbo­r?

DEN UPPFATTNIN­GEN HAR inte Per Svensson (S).

– Vill något nöjesställ­e ha öppet längre och det finns efterfråga­n är jag öppen för det, säger han.

Så skall det låta. Inget kan sänka en stads rykte som stelbenthe­t och förbudsive­r. Låt folk få dansa tills solen går opp. Låt uteserveri­ngar få kreativ design. Låt parker bjuda in till många nöjen. Ge torghandla­re goda förutsättn­ingar – för att ta några exempel på där planerings­ivern gått för långt.

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ?? NÄRINGSLIV­SDAG. Ann-charlotte Stenkil deltog i panelsamta­l på scenen i Göteborg.
Bild: MARIA HALDESTEN NÄRINGSLIV­SDAG. Ann-charlotte Stenkil deltog i panelsamta­l på scenen i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden