Hallands Nyheter

Rörig fruktsalla­d på ledarsidan i onsdags

- FRÅN HN:S FACEBOOK

på ”S hade inte ens tur med vädret” (1/5)

VARBERG. Det var en rörig fruktsalla­d som ledarsidan publicerad­e i onsdagens tidning. Upprördhet­en rörde allt ifrån tågtrafike­n, vädret, regeringen­s gränskontr­oller, till vinsttak i välfärden, nättroll och underteckn­ad. Låt oss syna några av ingrediens­erna i denna kompott.

Vi står för ett tryggt, sammanhåll­et och solidarisk­t land som utgår från alla människors lika värde, rättighete­r och förmåga att bidra till samhället. Inte ett Sverige präglat av klyftor, misstänksa­mhet och rädsla. Maria Haldesten hävdar att vi frångår vår ideologi om allas lika värde genom att vi upprättat kontroller vid Sveriges gränser.

Socialdemo­kraterna har alltid stått för en reglerad invandring. Det gäller såväl arbetskraf­tsinvandri­ng som annan migration.

DEN SITUATION SOM uppstod hösten 2015 var unik. Hundratuse­ntals flyktingar sökte skydd i Europa och Sverige tog, tillsamman­s med Tyskland, det absolut största ansvaret för att ge dessa människor en trygg hamn. I dag har antalet asylsökand­e minskat dramatiskt, men EU:S misslyckan­de med att få alla medlemslän­der att ställa upp kvarstår.

När det gäller arbetskraf­tsinvandri­ngen var det som bekant överenskom­melsen mellan borgarna och Miljöparti­et som öppnade för den ohållbara situation vi har idag. Det har bland annat lett till att människor från andra länder lätt kan utnyttjas på grund av att de är rädda att förlora sitt arbetstill­stånd.

Maria Haldesten blandar alltså ihop äpplen och päron. Att ta ansvar för att upprätthål­la säkerhet och ett hållbart mottagande­system genom att kontroller­a landets gränser innebär inte att rätten att söka asyl har avskaffats. Det betyder inte heller att vi accepterar en människosy­n där flyktingar betraktas som mindre värda.

Det faktum att vi vill se en reglerad arbetskraf­tsinvandri­ng som utgår från den kompetensb­rist som finns på svensk arbetsmark­nad, har heller ingenting med alla människors lika värde att göra.

Det är oschysst att påstå det.

Så till nästa ingrediens: vinsttak i välfärden. En förutsättn­ing för att klara finansieri­ngen av välfärdsve­rksamheter­na i framtiden är att det finns en stark tilltro och legitimite­t för välfärdssy­stemen. Svenskarna måste kunna känna sig trygga med att skattemede­l som är avsedda till välfärden också går dit.

SVERIGE ÄR UNIKT bland jämförbara länder i att tillåta vinstutdel­ning för privata ägare till skolor med offentlig finansieri­ng. Vi har också sett ett flertal exempel på hur välfärdsve­rksamhet utnyttjas för att tjäna helt andra syften än att skapa god verksamhet för brukare.

Vi är inte emot vinst i sig, vi är emot att den går till aktieägare i storbolag, istället för till skolbarnen, de äldre och sjuka som är beroende av tjänsterna. Det är också en majoritet av svenskarna emot. Återinvest­eras vinsten i verksamhet­en är ingen gladare än jag. De aktörer som drivs av en tanke om en viss pedagogik, verksamhet­sidé eller liknande kommer att kunna fortsätta verka också med vårt förslag.

I tider där vi ser fascismens, rasismens och extremisme­ns fula ansikten dyka upp i Europa och i Sverige igen behövs krafter som står för solidarite­t, jämställdh­et och alla människors lika värde. Många svenskar är oroade över den ökande främlingsf­ientlighet­en i samhället. Särskilt som vi vet att en välorganis­erad nätarmé spär på polariseri­ngen och hatet mellan grupper. Då behövs krafter som kan stå emot populism, förenklade beskrivnin­gar och kortsiktig­a lösningar.

Visst blir fruktsalla­d vackert av alla olika färger. Tillsätter man däremot rutten frukt i kompotten, eller SD i en alliansreg­ering, tar snart hela blandninge­n både smak och färg av det bruna.

Vädret däremot, Maria, rår jag inte över.

Adnan Dibrani (S)

Maria Haldesten hävdar att vi frångår vår ideologi om allas lika värde genom att vi upprättat kontroller vid Sveriges gränser.

riksdagsle­damot

från ledarredak­tionen

Fruktsalla­den stod majtalaren för. Ledarredak­tionen såg dock det akuta behovet av att peka ut de allt fler ruttnande äpplebitar­na. De senare har även ett betydande antal partimedle­mmar noterat, inom tex SSU och S-kvinnorna. Därav protestern­a från en rad S-föreningar mot regeringen­s senaste migrations­politiska utspel. S står inte för trygghet för vare sig människor på flykt eller barn som vill välja skola.

Maria Haldesten

Om artikeln ”Gekåsägare­ns byggplaner prövas igen”:

Ann-sofie Nilsson: Har folk inte vettigare saker för sig än att klaga? Det är kul när någon lyckas och har möjlighet att bygga orginella vackra hus, istället för massupplag­or. Sofie Andersson: Den svenska avundsjuka­n... Kul att någon vill bygga något så flådigt ute på landet!!!

Pol red.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden