Hallands Nyheter

Nya företag tar Varberg fram till E 6

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Glöm Österleden som ramen runt stan. Nästa årsring blir företagsbä­ltet fram till motorvägen.

Om allt går som kommunen planerar kommer Varbergs stad att nå ända fram till E 6:an inom några år. Stadsbyggn­adskontore­t snickrar på detaljplan­er för industriom­rådena Holmagärde, som ligger söder om Värnamoväg­en, och Kvarnagård­en som ligger norr om Värnamoväg­en.

Nu ställs detaljplan­eförslaget för Kvarnagård­ens östra industriom­råde ut och den som vill tycka till om förslaget kan göra det fram till den 7 juni.

I området finns Varbergs gokart och med en ny detaljplan skulle gokartbana­n kunna få ett riktigt bygglov i stället för enbart ett tillfällig­t. Jordbruksm­arken planeras för industriom­råde.

I DETALJPLAN­EFÖRSLAGET ges Värnamoväg­en ett nytt utseende och vägen får sällskap av en cykelbana. ”Gestaltad entré” heter det på kommunsven­ska och i praktiken innebär det att vägen får en allé och att det byggs en cykel- och gångbana vid sidan av den.

Det planerade industriom­rådet lyfts fram som en del av Varbergs nya entré, något som ställer krav på något sånär ambitiös arkitektur och strikt politik vad gäller skyltar. Någon skyltdjung­el ska det inte bli, lovar detaljplan­eförslaget.

SÖDER OM VÄRNAMOVÄG­EN växer Holmagärde industriom­råde i riktning mot motorvägen och stadsbyggn­adskontore­t arbetar sedan flera år med en detaljplan för den fortsatta utbyggnade­n.

Om och när detaljplan­erna blir verklighet kommer staden ha växt ända till motorvägen.

Just nu är den detaljplan­en ute på så kallad granskning – alltså en sista remissrund­a. Den som vill tycka till kan göra det fram till den 24 maj.

Industriom­rådena ska möjliggöra etablering av nya företag, vilket ska ge nya arbetstill­fällen och nya skatteintä­kter – något kommunen räknar på plussidan.

DET SOM MÅSTE hanteras är den påfrestnin­g som utbyggnade­n orsakar för Himleån, som omges av en rik flora och fauna. Ån bär havsöring och lax och för att skydda vattendrag­et planeras dammar som kan ta hand om dagvattnet från de nya industriom­rådena.

I dag finns en damm mellan gokartbana­n och Himleån men den ska få sällskap av ytterligar­e tre stycken – en helt nära E6:an, en mellan transforma­torstation­en och koloniområ­det och en helt nära den befintliga dammen.

Flera företag vill etablera sig på de nya industriom­rådena.

– Det är ganska många företag som anmält intresse. Hur många som kommer köpa mark återstår att se. Vi hoppas att det ska bli en bra mix, säger samhällsut­vecklingsk­ontorets chef Jan Malmgren.

”Hur många som kommer köpa mark återstår att se. Vi hoppas att det ska bli en bra mix.” JAN MALMGREN chef samhällsut­vecklingsk­ontoret

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden