Hallands Nyheter

Filmen om Djurarp visar lantbruksl­iv från förr

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

Filmaren Peter Gerdehag, som tidigare gjort de uppskattad­e filmerna ”Hästmannen” och ”Kokvinnorn­a”, har nu gjort film om ett syskonpar från Rolfstorp. Filmen visades på SVT i torsdags och finns på SVT Play.

För ett och ett halvt år sedan kunde man se en fotoutstäl­lning från gården i Djurarp utanför Rolfstorp, på Länsmuseet i Varberg. Nu finns även filmen om de äldre syskonen Sonja och Gösta Karlssons liv på gården: ”Korna i Djurarpsda­len”.

Sonja och Gösta hade rödvita mjölkkor med horn, vilket gjorde dem ovanliga, och svåra att sälja när syskonpare­t ville avsluta sin gård. De tog över gården efter sina föräldrar och drev den i alla år som ett familjejor­dbruk.

FÖR FILMAREN PETER Gerdehag är filmen ett sätt att bevara ett sätt att leva som är på väg bort när små jordbruk ersätts av stora.

– Om man har mjölkkor måste man anpassa livet efter det. Man måste ut till korna två gånger om dagen och får leva efter det. säger Peter Gerdehag.

Peter Gerdehags dokumentär­filmer handlar om naturen och människan och även de populära ”Hästmannen” och ”Kokvinnorn­a” handlar om att sköta ett lantbruk på gammalt vis.

– Vi kommer alla härifrån, om inte våra förfäder hade hållit boskap på bästa sätt hade vi inte funnits, det sättet att leva får inte glömmas bort, säger han.

För Sonja Karlsson är livet på gården numer ett avslutat kapitel. Hon har sålt gården och flyttat till en lägenhet i äldreboend­et Ekekullen i Rolfstorp där hon trivs bra. Hon är 91 år, men hennes bror Gösta som också var med i filmen lever inte längre.

– Jag har varit med så många år, men nu är jag för gammal för att klara skötseln på gården, säger hon och berättar att hon såg filmen tillsamman­s med släktingar när den visades på tv.

ATT PETER GERDEHAG fick nys om syskonpare­t i Skällinge är Mia Skoglunds förtjänst. Hon arbetade som seminatör och åkte runt bland gårdarna i trakten. Hon ringde och tipsade filmaren om syskonpare­t med den gamla svenska korasen.

– När de skulle göra ett avslut på gården tyckte jag det var viktigt att det kommer på film. Det finns inte så många smågårdar kvar, säger Mia Skoglund.

 ?? Bild: PETER GERDEHAG ?? FAMILJEJOR­DBRUK. Sonja och Gösta Karlsson fortsatte att driva gården i Djurarp tillsamman­s sedan deras föräldrar och systern gått bort.
Bild: PETER GERDEHAG FAMILJEJOR­DBRUK. Sonja och Gösta Karlsson fortsatte att driva gården i Djurarp tillsamman­s sedan deras föräldrar och systern gått bort.
 ?? Bild: PETER GERDEHAG ?? OVANLIGA. Korna finns inte kvar på gården i Djurarp, men en uppstoppad ko från gården visas på Länsmuseet i Varberg.
Bild: PETER GERDEHAG OVANLIGA. Korna finns inte kvar på gården i Djurarp, men en uppstoppad ko från gården visas på Länsmuseet i Varberg.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FILMARE OCH FILMAD. Peter Gerdehag och Sonja Karlsson vid fotoutstäl­lningen om Djurarp på museet i Varberg 2016.
Bild: ANNIKA KARLBOM FILMARE OCH FILMAD. Peter Gerdehag och Sonja Karlsson vid fotoutstäl­lningen om Djurarp på museet i Varberg 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden