Hallands Nyheter

Camparna har ändrat beteende

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Gräset hann till slut återhämta sig och preppas inför säsongen. En säsong där det mönster som Skrea Campings vd Roger Wiklund lagt märke till tidigare ser ut att fortsätta. Långliggar­na blir fler och fler.

Det var en lång vinter i år. Trots det gick det att öppna Skrea Camping den 19 april som planerat.

– Vi vill ofta försöka smygöppna litegrann men det har varit svårt de senaste åren, säger Roger Wiklund.

Anledninge­n är de långa vintrarna och att det in i april fortsätter att vara väldigt kallt.

Det är gräset som måste återhämta sig och få liv innan man vågar släppa in gästerna.

– Gräset är vår viktigaste råvara. Kommer gästerna in och kör sönder gräset i början så är det kört sen. Då kan det aldrig återhämta sig.

INNAN GÄSTERNA SLÄPPS in på campingen så gäller det att förbereda så mycket som möjligt. Köra fram saker som ha legat på vinterförv­aring, gödsla gräset och se över så att all utrustning fungerar.

– Sen är det ju så att gästerna är våra testpilote­r. Vi testar väldigt mycket innan öppning men det är ofrånkomli­gt att man inte missar något. Man märker mycket när gästerna väl är på plats.

Det som Roger Wiklund och hans medarbetar­e också har märkt är ett förändrat beteende bland camparna. Allt fler blir kvar längre på campingen. De som förr i tiden bokade en vecka bokar i dag två. Säsongspla­tserna ökar de också, år för år.

– Vi har drivit campingen i 17 år och det svaret har jag kunnat ge varje år. Vi ökar något. En eller två procent varje år. När vi tappar säsongsgäs­ter så är det ofta folk som bosätter sig i Falkenberg, det är roligt, säger Roger Wiklund.

Den övriga beläggning­en ser också bra ut. Stugorna är i stort sett fullbokade under högsäsonge­n och de övriga platserna fyller på.

– Det ser ut precis som vanligt. Möjligtvis något bättre. För tre veckor sedan såg de inte lika bra ut. Det har exploderat de senaste veckorna. Så fort de kom lite värme kom folk på att de måste boka. Det ser bra ut det gör det.

EN ORSAK TILL att allt fler bor längre på campingen kan vara miljötänk. Roger tror också att det kan bero på att ekipagen blir allt större. Då blir det besvärliga­re att köra runt dem.

– Det blir ju mer och mer elbilar och det kommer förmodlige­n leda till att detta ökar.

Roger Wiklund ser positivt på framtiden.

– Det är en ganska tacksam bransch. Det går bra. Det säljs mycket husvagnar och husbilar. Det är stort intresse hos svensken. Det utländska intresset ökar på. Speciellt från Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden