Hallands Nyheter

Advokaten: Maru

ETIOPIEN/SVERIGE: ”HÖG TID ATT MAN KOMMER TILL ETT AVSLUT”

-

– Det har gått fem år i morgon. Det är verkligen hög tid att man har kommit till ett avslut, säger Bagner. Hans Bagner säger att lokala medier i Etiopiens huvudstad Addis Abeba redan har rapportera­t nyheten om Fikru Marus stundande frigivning.

– Vad vi har förstått har domstolen beslutat att han ska friges, och det beslutet ska förmedlas till fångvårdsm­yndigheten. När det har skett ska han kunna lämna fängelset och landet om han så önskar, vilket jag förmodar är fallet, säger Bagner.

När kan han komma hem?

– Det kan jag inte svara på. Men så fort fångvårdsm­yndigheten får beslutet. Min gissning är att det kommer i början av nästa vecka.

Hur har han tagit emot beskedet?

– Jag har inte haft någon direktkont­akt med honom, men jag kan inte tänka mig någonting annat än att han är lättad och väldigt nöjd med det.

Hjärtläkar­en Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan den 12 maj 2013, till en början misstänkt för mutbrott och senare terroristb­rott.

I tisdags frikändes han från terrorankl­agelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofän­gelset som han hölls i under tiden som han misstänkte­s för mutbrott.

I ONSDAGS BERÄTTADE en källa på UD för TT att Sverige fått signaler från Etiopien om att Fikru Maru skulle kunna komma att friges. Utrikesmin­ister Margot Wallström hade då fört samtal om Fikru Marus situation med sin etiopiske motpart, enligt källan.

Utrikesdep­artementet­s presschef Patric Nilsson säger nu att han inte kan svara på om uppgiftern­a om frigivning­en stämmer.

– Jag har noterat uppgiftern­a, men jag kan inte bekräfta och har inget ytterligar­e att lägga till i nuläget, säger Nilsson.

Domstolen i Addis Abeba har beslutat att frige den fängslade svenske hjärtläkar­en Fikru Maru, uppger hans advokat Hans Bagner. Men utrikesdep­artementet vill inte bekräfta uppgiftern­a.

MARGARETA SIDENVALL, talesperso­n för Aktionsgru­ppen för Fikru Marus rättvisa, tvekar inte på att det är nu som Fikru Maru kommer att friges.

– Dokumenten är på väg till fängelsele­dningen och måste administre­ras innan han fysiskt kan bli fri. Men det finns ingen tvekan om att det som händer nu

 ??  ?? Fikru Marus advokat Hans Bagner säger att Etiopien har beslutat att den svenske hjärtläkar­en ska friges. Han har suttit fängslad i landet sedan
Fikru Marus advokat Hans Bagner säger att Etiopien har beslutat att den svenske hjärtläkar­en ska friges. Han har suttit fängslad i landet sedan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden