Hallands Nyheter

Sverige protestera­r mot Guatemalas beslut

- EMMA GYLLESTAD/TT TOMAS BENGTSSON/TT

Guatemala uppmanar Sveriges regering att ta hem sin ambassadör i landet, Anders Kompass. Sverige kallar upp Guatemalas ambassadör och utrikesmin­ister Margot Wallström har uttryckt sitt missnöje i samtal med sin guatemalan­ska kollega.

Margot Wallström (S) har i ett telefonsam­tal med utrikesmin­ister Sandra Jovel uttryckt den svenska regeringen­s missnöje med beslutet om Kompass.

– Vi behövde också få ytterligar­e förklaring­ar från dem, säger Patric Nilsson, UD:S presschef.

Han bekräftar att Guatemalas ambassadör kallas upp till UD, och säger att även detta är en del i att få reda på mer om beslutet.

Enligt uppgift till TT från en annan källa klargjorde Wallström också för Jovel att beslutet kommer att påverka ländernas relationer negativt. Jovel framträdde i sin tur vid en presskonfe­rens.

– Ni vet alla mycket väl att ambassadör Kompass har sagt att hela det guatemalan­ska samhället är korrupt, och det accepterar och tolererar vi inte, för det stämmer inte, säger hon.

Även Venezuela ombeds kalla hem sin ambassadör. Diplomater­na lägger sig i inrikespol­itiska frågor, skriver utrikesdep­artementet i Guatemala i ett uttalande.

ANDERS KOMPASS tillträdde tjänsten som Sveriges ambassadör i höstas. Nu har han 30 dagar på sig att lämna Guatemala.

Sandra Jovel tillägger att ”ingen är utvisad, och ingen är förklarad non grata”. I uttalandet skriver utrikesdep­artementet att landet avvaktar att Sverige och Venezuela presentera­r nya ambassadör­er.

Wallström beklagar även i ett skriftligt uttalande.

”Detta är mycket olyckligt. Vi kommer nu att söka ytterligar­e förklaring­ar från Guatemalas regering och därefter ta ställning till en handlingsl­inje. Regeringen kommer i detta fall, liksom i andra liknande, att vara återhållsa­m med kommentare­r. Sveriges syn på och agerande i frågor som rör mänskliga rättighete­r och korruption­sbekämpnin­g är väl kända.”

Maria Leissner, Sveriges ambassadör i Guatemala 2000–2004, säger till TV4 Nyheterna att hon tror att uppmaninge­n är en markering mot Sverige och andra länder, och att det inte är riktat mot Kompass personlige­n.

– Det här är en rent politisk reaktion från en pressad president som vill minska trycket mot sig själv, säger hon.

GUATEMALAS PRESIDENT Jimmy Morales har en dispyt med FN:S internatio­nella kommitté mot straffrihe­t i Guatemala (Cicig), som arbetar mot bland annat korruption och organisera­d brottsligh­et i landet. Cicig har avslöjat brott länkade upp till högsta politiska nivå. Sverige är en av de största bidragsgiv­arna till Cicig.

Under en ceremoni i januari där Sveriges regering delade ut ekonomiskt stöd till Cicig talade Kompass om ”ett korrupt samhälle”, men lade till att han inte ansåg det korrekt att säga att hela kulturen var dålig. Han sade också att Cicig är en ”kraftfull medicin” för Guatemala.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV ?? INTE ÖNSKVÄRD. Guatemala vill att Sverige kallar hem sin ambassadör Anders Kompass.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT/ARKIV INTE ÖNSKVÄRD. Guatemala vill att Sverige kallar hem sin ambassadör Anders Kompass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden