Hallands Nyheter

Saudiska kvinnor får börja köra bil

SAUDIARABI­EN: 24 JUNI BLIR HISTORISKT DATUM

-

Doften av nylagd asfalt blandar sig med ökensanden som har dragit in över den saudiska huvudstade­n. På det vidsträckt­a område som utgör Prinsessan Nourahs universite­t, det största för kvinnor i världen, läggs sista handen vid ett övningsomr­åde komplett med trafikljus, påfart till motorväg och en stor sandyta i stället för den i Sverige obligatori­ska halkbanan.

Här ska kvinnor övningskör­a inför den historiska dagen den 24 juni. Och redan innan körskolan SDS slagit upp portarna ska 85 000 körkortssu­gna ha registrera­t sig på nätet. De räknar med att examinera 6 000 studenter per månad – det kommer med andra ord att ta tid att få ut kvinnorna på vägarna.

– För tillfället är vi den enda körskolan för kvinnor i Riyad. Kanske ökar vi kapacitete­n framöver, säger Faisal Ismail från emiratiska EDI som hjälper till att starta upp körskolan, till TT:S utsända i Riyad.

Utbildning­en är minst 30 timmar lång. Efter teorin tar två timmar simulatort­räning vid innan eleverna går över till ett praktiskt moment. Än så länge kommer kvinnorna enbart att få köra inom universite­tsområdet, där väntar 200 vita bilar på de nya adepterna.

Tiden då männen ägde vägarna i Saudiarabi­en är snart förbi. I juni hävs förbudet mot kvinnlig bilkörning. Men först väntar timmar av övningskör­ning.

MEN KVINNORNA KOMMER inte bara att få lära sig om hastighets­begränsnin­gar, trafikvett och vägmärken. Det finns fortfarand­e ett djupt rotat motstånd mot att icke-män ska ta plats i förarsätet i det könssegreg­erade kungadömet. Aktivister har betraktat den konservati­va traditione­n som sinnebilde­n av kvinnofört­rycket i landet. Så

 ??  ?? HAR EN VIKTIG ROLL. Nouf Saleh är en av 600 kvinnor som kommer att ha fullt upp med att lära andra kvinnor att köra bil på körskolan SDS i Saudiarabi­en.
HAR EN VIKTIG ROLL. Nouf Saleh är en av 600 kvinnor som kommer att ha fullt upp med att lära andra kvinnor att köra bil på körskolan SDS i Saudiarabi­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden