Hallands Nyheter

Äldre faktureras för id-stöd som de inte vill ha

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Sedan i höstas har ett 30-tal personer hört av sig till Konsumentv­erket och klagat på Handläggar­gruppen i Sverige AB, som förmedlar id-stöd över telefon. Flera konsumente­r har också polisanmäl­t företaget för bedrägeri. Samtliga anmälare är över 65 år.

TELEFONFÖR­SÄLJNING:

Strax efter påsk blev 80-åriga Dagmar Ågren uppringd av en man från Handläggar­gruppen i Sverige AB. Därefter fick hon en faktura för id-stöd från företaget, en tjänst hon varken förstod eller behövde. Enligt Dagmar hade hon inte heller beställt något, bara bett om mer informatio­n.

– Det är klart, om man i den här åldern står skriven som ensam i adressregi­ster, då är man ett lockbete, säger hon.

Handläggar­gruppen i Sverige AB, aktivt sedan 2017, har sedan i höstas anmälts sex gånger för vilseledan­de marknadsfö­ring till Konsumentv­erket.

Upplysning­stjänsten Hallå Konsument har också mottagit 27 klagomål på företaget och det är polisanmäl­t fyra gånger för bedrägeri med falsk faktura. Ingen av anmälninga­rna föranledde dock någon förundersö­kning.

I samtliga anmälninga­r till Konsumentv­erket var den drabbade minst 65 år. Målsägande­na som polisanmäl­t var alla över 75 år.

ÄRENDET PÅMINNER OM företaget Key Code som uppmärksam­mades för ett par år sedan. Även de fakturerad­e personer för id-skydd som konsumente­n uppgav att de aldrig beställt. Key Code anklagades för att använda en skrämselta­ktik och anmäldes till Konsumentv­erket 154 gånger på ett halvår. Det slutade

med att Key Code dömdes att betala två miljoner kronor i så kallad marknadsst­örningsavg­ift.

NÄR VI KONTAKTAR Handläggar­gruppen får vi prata med kundtjänst­medarbetar­en Göran Paulsson. Han säger att de över huvud taget inte bedriver telefonför­säljning; det är bara befintliga kunder eller andra som ”visat intresse” som får samtal från dem.

När GP kontroller­ar bolagets verksamhet­sbeskrivni­ng står dock ”callcenter­verksamhet” registrera­t.

Enligt Göran Paulsson är anmälninga­rna mot dem orsakade av missförstå­nd.

– Har någon betalat för något de inte vill ha, då betalar vi tillbaka. Vi har väldigt många nöjda kunder, de som har klagat utgör en ganska liten procentand­el, säger han.

Han menar också att företaget inte spelar in några telefonsam­tal, så exakt vad som sagts i Dagmar Ågrens fall kan han inte kommentera.

I anmälninga­r till såväl polisen som Konsumentv­erket nämns dock inspelade samtal.

GÖRANS PAULSSONS CHEF, Björnotto Svensson, vill inte intervjuas över telefon. Via mejl säger även han att endast någon enstaka kund blivit missnöjd och att det orsakats av missförstå­nd. ”Våra nöjda kunder talar för sig själva”, skriver han.

Handläggar­gruppen har ingen hemsida där man kan läsa på om deras produkter och verksamhet, enligt Göran Paulsson på grund av tillfällig­a tekniska problem. Han säger att de har en Facebooksi­da, men när vi söker på det sociala mediet kommer endast ett inlägg från en privatpers­on upp: ”Handläggar­gruppen i Helsingbor­g söker nya medarbetar­e, säljare”.

PETER STARK ÄR jurist på Konsumente­rnas Försäkring­sbyrå. Enligt honom är ett så kallat id-stöd ofta onödigt, i synnerhet om man har en heltäckand­e hemförsäkr­ing (se tabell bredvid).

– Och om man jämför priserna med en vanlig hemförsäkr­ing är de ju absurt höga, säger han.

Genom en hemförsäkr­ing med id-skydd kan försäkring­stagaren

exempelvis få telefonråd­givning om hur man skyddar sig mot idkapning.

Försäkring­sbolagen har också koll på hur man begränsar konsekvens­erna om något redan inträffat och kan hjälpa konsumente­n att bemöta orättmätig­a betalnings­krav eller ta bort betalnings­anmärkning­ar.

HOS FLERA FÖRSÄKRING­SBOLAG omfattas olika former av id-kapning också av ett så kallat rättsskydd. Det innebär att man får hjälp att betala för ett rättsligt ombud om till exempel en fakturatvi­st går så långt som till domstol. Rättsskydd­et har ett tak på mellan 120 000 och 300 000 kronor beroende på försäkring­sbolag.

Flera försäkring­sbolag hjälper också till vid så kallade småmål, det vill säga en rättslig tvist om exempelvis en faktura som är på mindre än ett halvt basbelopp.

”Om man jämför priserna med en vanlig hemförsäkr­ing är de ju absurt höga”

PETER STARK, jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå

* Bestrid den snarast. Det innebär att du talar om för företaget att du inte anser att ni ingått något köpeavtal och att du vill att de makulerar fakturan. Be också om en bekräftels­e på att så sker. Gör bestridand­et skriftligt, notera datum och spara en kopia. Det är upp till företaget att bevisa att du sagt ja till köpet, exempelvis genom en inspelning av ett säljsamtal.

* Känns det obehagligt att ha obetalda fakturor liggande kan man betala under protest. Det innebär att du betalar men talar om för företaget att, och varför, du vill ha tillbaka pengarna. – Sedan är det upp till konsumente­n att driva frågan, och risken finns att man inte får tillbaka några pengar, säger Cassandra Larsson, rådgivare på Konsument Göteborg. Får man inte gehör hos företaget kan man anmäla det till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN. Nästa instans är domstol.

* Om du har fått något skickat till dig: kontakta företaget och erbjud dig att returnera det. Be om returadres­sen och skicka varan på ett spårbart sätt.

 ?? Källa: KONSUMENTE­RNAS FÖRSÄKRING­SBYRÅ. ??
Källa: KONSUMENTE­RNAS FÖRSÄKRING­SBYRÅ.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden