Hallands Nyheter

80: Akta er för Handläggar­gruppen

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Snart stod det dock klart att mannen ringde från Handläggar­gruppen i Sverige AB. Enligt Dagmar Ågren sa Daniel att han utsetts till hennes personliga handläggar­e och att han hade hand om hennes idbevaknin­g.

– Han tryckte verkligen på detta med att han var min personliga handläggar­e, säger hon.

Men drygt tio minuter in i samtalet förstod Dagmar fortfarand­e inte vad Daniel egentligen ville, så ”för att slippa tjatet” gick hon gick med på att få ytterligar­e informatio­n skickat till sig, berättar hon. Därefter hörde Dagmar Ågren ingenting förrän en faktura på sammanlagt 648 kronor låg i brevlådan. Förfalloda­tumet var satt tio dagar efter fakturadat­umet med en dröjsmålsr­änta på 12 procent.

I ETT MEDFÖLJAND­E brev klargjorde Handläggar­gruppen att Dagmar nu hade ”en chans att begränsa eller till och med förhindra skadorna” vid en id-kapning. Hjälpen består av att företaget kollar upp misstänkta företag och fakturor åt kunden.

Enligt Dagmar Ågren nämnde Daniel att Id-skydd brukar ingå i hemförsäkr­ingen. Han ska också ha frågat om hon ”fått det senaste utskicket” gällande en prissänkni­ng. Dagmar drog dock inte slutsatsen att Daniel ringde från hennes försäkring­sbolag, vilket två av de som anmält Handläggar­gruppen till Konsumentv­erket gjort.

– Men jag ringde If och frågade. De sa att det hela lät som bluff och skoj.

OCH EFTERSOM DET faktiskt ingår id-skydd i Dagmar Ågrens hemförsäkr­ing är Handläggar­gruppens tjänst i princip helt onödig för henne. Dessutom har hon ingen dator * Genom att komma över personliga uppgifter, som namn och personnumm­er, viktiga lösenord eller id-handlingar, kan bedragare begå brott eller köpa saker och tjänster i någon annans namn. Den som drabbas får plötsligt fakturor för något man inte beställt, eller anklagas för brott man inte har begått. * Sedan drygt ett år tillbaka är ”olovlig identitets­användning” ett brott som kan ge upp till två års fängelse. och handlar aldrig på nätet. Sin ipad använder hon endast för videosamta­l med dottern och mobiltelef­onen går det inte att surfa på. Att någon skulle komma över känslig inloggning­sinformati­on eller hennes betalkorts­uppgifter från onlineköp är alltså högst osannolikt.

NÄR DAGMAR ÅGREN kontaktade Handläggar­gruppen blev svaret till slut att fakturan ska rivas. Som i flera andra fall hänvisar man till ett ”missförstå­nd”.

Innan hon gick i pension arbetade Dagmar bland annat som journalist och med reklam. Det är en av orsakerna till att hon nu klandrar sig själv för det inträffade.

– Hur kunde jag vara så dum så att jag gav dem mitt namn och personnumm­er? Jag som jobbat i branschen borde för fasen veta bättre.

 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN ?? upplevde som mycket märkligt fick Dagmar Ågren en faktura för id-stöd. Enligt Dagmar beställde hon aldrig något, utan bad bara om mer informatio­n. I efterhand vara så dum så att jag gav dem mitt namn och personnumm­er?”
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN upplevde som mycket märkligt fick Dagmar Ågren en faktura för id-stöd. Enligt Dagmar beställde hon aldrig något, utan bad bara om mer informatio­n. I efterhand vara så dum så att jag gav dem mitt namn och personnumm­er?”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden