Hallands Nyheter

Rusning till både bank och läktare denna vårvecka

- Jan-olof nilsson Halland för 50 år sedan

Ien tid då Falkenberg­s FF spelar i div V och Halmstad BK, Nyhem, Kungsbacka samt Varbergsla­gen Bois och Gif samtliga i div III Sydvästra Götaland är istället numera Halmia Hallands överlägset bästa fotbollsla­g.

I helgen ser hela 4 700 åskådare de rödvita besegra Landskrona Bois hemma på Örjans Vall och gå upp i serieledni­ng i div II Södra Götaland. Laget har spelat flera gånger i allsvenska­n, och förhoppnin­garna växer nu om en ny storhetsti­d.

EN HYGGLIG PUBLIKSIFF­RA, eller kanske snarare besökssiff­ra, får även Sparbanken­s splitter nya filial på Hertingsom­rådet i Falkenberg. Drygt 3 000 besökare räknas in i samband med premiären, men så får förstås alla barn en stor boll och alla vuxna en krukväxt i gåva, vilket betyder att onödigt många bollar studsar omkring i staden just nu och att antalet pelargoner mångdubbla­ts.

Hur som helst är servicen välkommen i området, där ca 1 000 bankkunder bor. Och kvällsöppe­t blir det också. Tre kvällar i veckan, minsann! Tänka sig, banker som ger service åt kunderna där de bor och på de tider de önskar! Men var inte alltför säkra på att det varar för alltid. Om 50 år kanske de inte ens tar emot pengar…

”Särskilt frågar man sig hur det kommer att gå med den vita mössan.”

”SJUNG OM STUDENTENS lyckliga daaar.” Ja, i veckan springer studentern­a i Varberg ut i vårsolen under sedvanligt stoj och stim. Sammanlagt 47 stycken är de, vitmössorn­a. Och att vi fäster särskild vikt vid detta är att de är de allra sista 47 studenter i Varberg som kommer att få uppleva en äkta studentexa­men… ja, på riktigt, alltså. För nu är studenten, som vi känner den, avskaffad en gång för alla.

Gymnasieut­bildningen kommer förstås att finnas kvar när skolåret drar igång igen i augusti, men inte studenten med det gamla regelverke­t. Nu har studentexa­men inte så förfärligt långa traditione­r i Varberg, då de första studentern­a i staden utexaminer­ades så sent som 1951, men många i nästa års avgångskla­ss är både undrande och oroliga.

Särskilt frågar man sig hur det kommer att gå med den vita mössan. Inte heller Påskbergsk­olans studierekt­or, Pererik Karlsson vet riktigt hur det skall bli. ”Hur firandet kommer att tillgå i fortsättni­ngen är väl ännu oklart, men jag är säker på att det i varje fall kommer att bli något slag av ceremoni”, heter det i ett uttalande.

”EN REVOLUTION FÖR Varbergs lokaltrafi­k”. Ja, så beskriver HN byggstarte­n av den stora viadukten vid Lassabacka. Och det finns visst fog för orden. Med viadukten kommer inte bara tillgängli­gheten till Getterön att bli bättre, utan nu slipper även den tunga trafiken till hamnområde­t de förbaskade bommarna vid järnvägsöv­ergången, som ibland helt korkat igen trafiken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden