Hallands Nyheter

Svenske tränaren njuter av titelkrave­t

- LINUS SCHRÖDER/TT

I fjol tog det stopp i semifinal. Den här gången ska Isabelle Gulldén, Nathalie Hagman och Sabina Jacobsen nå hela vägen i Champions League-handbollen. Lotsen Per Johansson tyngs inte av kraven.

– Jag älskar det. Gör resultat så blir du kung, säger Bukarests tränare inför helgens avgörande.

För ett år sedan ledde Per Johansson storklubbe­n CSM Bukarest till tredje plats i Champions League.

Efter en säsong i Boden och ett Vm-inhopp som gav ett treårskont­rakt som förbundska­pten för Montenegro är den handelsres­ande tränaren tillbaka i Rumänien.

DEN HÄR GÅNGEN är det titeln som gäller. Första hindret på vägen är ungerska Györ, som har fördel av att Final Four avgörs i Budapest.

– Det kokar i både Ungern och Rumänien. Det kommer väl att vara 8 000 ungrare och förhoppnin­gsvis 2 000 rumäner på plats. Idrotten betyder mer här än i Sverige. Det märks tydligt, säger Johansson.

Den förra svenska förbundska­ptenen trivs i hetluften. Han besväras inte av att ”alla” kräver seger.

När han tillträdde uppdraget sade han att allt utom en Champions League-titel är ett fiasko.

– Det behöver inte vara synonymt med att det är rimligt och jag tycker nog inte det. Men mentalitet­en här nere är sådan. Man går på stan och blir stoppad: ”Ta hem trofén, se till att vinna mot ungrarna”. Det är ingen som hymlar och det kan vara ganska skönt. Vi åker dit för att vinna. Det finns inget annat, säger han.

JOHANSSON LEDDE DET svenska landslaget från 2008 över OS i London 2012. Därefter gjorde han tre säsonger som tränare för Kungälv innan han gjorde comeback i rampljuset, som inhoppande tränare för Bukarest, förra säsongen.

– Jag drivs av att jobba med de bästa och mot de bästa. Man måste vara skarp varje dag och ibland två gånger om dagen. Alla som jobbar med rockmusik vill väl spela i Madison Square Garden och som journalist vill man väl någon gång skriva för New York Times. Drivkrafte­n är att komma längre, att bryta barriärer.

För att nå ända fram krävs anpassning.

– Jag tror att min ledarstil passar bra med östeuropée­r. Det är raka rör och man kan driva på lite mer. Man kan ställa högre krav. Jag är mycket tuffare här. Tydligare och tuffare.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? POÄNGSPRUT­A. Rickard Rakell, i mitten, är uppe i tio poäng på fyra matcher och har chansen att bli svensk poängkund under VM
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT POÄNGSPRUT­A. Rickard Rakell, i mitten, är uppe i tio poäng på fyra matcher och har chansen att bli svensk poängkund under VM
 ?? Bild: HENDRIK SCHMIDT ?? GILLAR PRESSEN. Per Johansson trivs med kraven.
Bild: HENDRIK SCHMIDT GILLAR PRESSEN. Per Johansson trivs med kraven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden