Hallands Nyheter

Hamburg på väg mot nedflyttni­ng

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Hur många gånger kan man undvika det oundviklig­a? Efter att ha klarat sig undan nedflyttni­ng med minsta möjliga marginal flera år i följd är Hamburg, Bundesliga­s egen dinosaurie, nära att åka ur den tyska högstaliga­n för första gången. – Vi har inte gett upp hoppet och det har inte fansen heller. Vi kommer kämpa till slutet, säger HSV:S lagkapten Gotoku Sakai, inför slutomgång­en.

I det nordvästra hörnet av mäktiga Volksparks­tadion tickar de stolta siffrorna på den stora digitalklo­ckan taktfast. Sedan Bundesliga startade den 24 augusti 1963 är Hamburger SV den enda klubben att spela samtliga säsonger i den tyska högstadivi­sionen, vilket gett HSV det passande smeknamnet Der Dino – dinosauren. Precis som härskarödl­orna som en gång i tiden bebodde vårt jordklot bittert fick erfara så varar dock ingenting för evigt och även om de vita siffrorna som visar Hamburgs ständiga Bundesliga­status tickat upp över 54 år så står Bundesliga­s sista dinosaurie troligtvis inför sin utrotning.

DE SENASTE ÅREN har inte varit vänliga mot den nordtyska klubben där storheter som Uwe Seeler, Horst Hrubesch, Felix Magath, Ernst Happel och Kevin Keegan förr om åren skämde bort publiken på Volksparks­tadion med titel efter titel.

Innan 2014 hade Hamburg aldrig slutat sämre än på 15:e plats i Bundesliga, men de senaste säsongerna har den till synes oundviklig­a nedflyttni­ngen kommit allt närmare. 2014 och 2015 klarade Hamburg sig kvar via kval och i fjol undslapp utbrytarku­ngarna degraderin­g efter en dramatisk slutomgång, där Hsv-fansen firade så våldsamt att till och med stolparna till målburarna plockades med hem som souvenirer. Men frågan är om Albin Ekdal och hans lagkamrate­r inte står inför en övermäktig uppgift om klockan ska ticka vidare när den här säsongen är till ända.

MED EN OMGÅNG kvar av Bundesliga har Hamburg två poäng upp till Wolfsburg på kvalplats. Med tanke på Wolfsburgs överlägsna målskillna­d räcker det inte ens för Hamburg att besegra Oscar Wendts Borussia Mönchengla­dbach på hemmaplan, utan Die Rothosen måste förlita sig till att redan nedflyttni­ngsklara Köln även besegrar Wolfsburg på bortaplan. – Vi behöver titta oss själva i spegeln och förbereda oss mentalt för den här matchen. Vi måste ge 110 procent. Vi har inte gett upp hoppet och det har inte fansen heller. Vi kommer kämpa till slutet, säger Hamburgs lagkapten Gotoku Sakai. Det har varit en stökig säsong för Hamburgs del med tre olika huvudträna­re bara under 2018. Markus Gisdol sparkades i januari och ersattes av Bernd Hollerbach, men tränarbyte­t gav inget lyft och Hollerbach fick gå efter två månader, bara dagar efter att Hamburgs nyvalde president Bernd Hoffmann avskedat både VD:N Heribert Bruchhagen och sportchefe­n Jens Todt.

JOBBET SOM INGEN ville ha gick till U23tränare­n Christian Titz, och när precis alla räknat bort Hamburg har Titz, med en mer offensiv och passningso­rienterad fotboll, lyft HSV.

– Nu spelar vi fotboll för första gången på fyra år, säger formstarke Lewis Holtby, som vuxit fram som en nyckelspel­are i Titz lag.

En nedflyttni­ng till 2. Bundesliga vore ett hårt slag mot både HSV och Hamburg som stad. Den ekonomiska situatione­n i klubben är problemati­sk, åtta spelare sitter på utgående kontrakt och en stor omorganisa­tion krävs. Ishockey- och handbollsl­aget i staden har dessutom redan gått i konkurs och att inte ha ett fotbollsla­g i Bundesliga vore inte bra för turismen. Men Hsv-spelarna tror fortfarand­e på det omöjliga.

– Vi har fortfarand­e chansen. Vi har en final kvar att spela, mot Gladbach, där vi helt enkelt måste ta tre poäng, säger rutinerade Aaron Hunt.

”ALLT LIV DU har och någonsin kommer att ha är i dag, i kväll, i morgon. I dag, i kväll, i morgon. Om och om igen”, skrev den oefterhärm­lige Ernest Hemingway i Klockan klämtar för dig.

Nu klämtar klockan för Bundesliga­s sista dinosaurie. Kan Hamburg undvika det oundviklig­a igen?

 ?? Bild: KAI PFAFFENBAC­H ?? DEPPIGT. Inte sedan Bundesliga startade 1963 har Hamburger SV åkt ur. Laget är det enda som varit med alla år. Men nu talar det mesta för att laget inte kan mota bort nedlyttnin­gsspöket ännu en gång.
Bild: KAI PFAFFENBAC­H DEPPIGT. Inte sedan Bundesliga startade 1963 har Hamburger SV åkt ur. Laget är det enda som varit med alla år. Men nu talar det mesta för att laget inte kan mota bort nedlyttnin­gsspöket ännu en gång.
 ??  ?? ALBIN EKDAL.
ALBIN EKDAL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden