Hallands Nyheter

Följ med HN på konstrunda

KONST

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Första stoppet för dagen blir i Varberg i centralt belägna Lottastuga­n där Monica Hagebrand och Rolf Enström har fyllt väggarna med stora och ofta färgspraka­nde tavlor. Monica har sysslat med konst hela livet, men började ta sitt intresse på allvar 2003. Sönerna hade blivit äldre, och hon fick mer tid över. 2008 träffade hon Rolf, som numera är hennes sambo. Det är första gången de ställer ut på Konstrunda­n tillsamman­s.

– Vi inspirerar varandra, och har en liten ateljé, men vi målar mest hemma i lägenheten i Varberg, berättar Monica.

Dagtid jobbar Monica på förskola, men målet är att syssla med konsten en större del av tiden.

– Man visar sitt inre med konsten. Hade man blivit uppmuntrad som ung hade jag sökt till konstskola då. Jag var feg. Jag kunde ha gjort något av konstintre­sset före jag fick sönerna. Nu brukar jag säga till unga tjejer, ”följ din dröm!”.

NÄSTA STOPP PÅ HN:S konstrunda blir på Johnssons gård i Vare utanför Varberg, efter en resa på smala landsvägar. Man får lite av en punkkänsla när man äntrar lokalen. Här ställer Eva Otterström ut i sin ateljé. Från högtalarna strömmar musik av Steven Wilson.

– Jag är hårdrockar­e, är hon snabb med att inflika.

Monica har bland annat ställt ut i USA, Italien, Spanien och Tyskland. I juli är det dags för utställnin­g i Rom igen.

– Jag gillar kvalitétsg­raffiti, säger hon, samtidigt som hon visar upp en tavla med graffitimo­tiv.

I grunden är hon utbildad silversmed, men sadlade om till läkare då hon insåg att det var svårt att försörja sig på hantverket. Samtidigt som hon varit verksam läkare har hon hela tiden velat utveckla sitt intresse för konsten och har därför gått målarskolo­r.

– Jag målar det jag vill visa upp, och det jag tycker är bra. Det spelar ingen roll för mig om det inte tilltalar andra.

FÄRDEN BÄR VIDARE mot Bölse Kvarn och ännu en häftig utställnin­gsplats. Vid den vackra kvarnen ligger en röd länga, där Helga Holmén och Elisabeth Johansson visar upp sin konst. Helga bor i huset bakom längan. Hon jobbar mycket med kontraster både innehålls- och materialmä­ssigt, och skapar målningar som ofta kombinerar barn och djurhuvude­n.

– Det jag målar speglar ofta funderinga­r som jag bär med mig. Jag bar under många år på en stark barnlängta­n. Jag gick länge och mådde dåligt för att jag inte fick några barn. Den här målningen behandlar de tankarna. Hade jag kunnat se in i framtiden hade jag sluppit mycket sorg, säger hon och pekar på en målning kallad Fru Fortuna och lyckans barn, samtidigt som hon bär yngsta barnet Nore, 3 år, på armen.

Tillsamman­s med sin Dag har hon även Finn, 5 år. Till målningen har hon funnit inspiratio­n från Fru Fortuna som är framtidens, slumpens och lyckans gudinna inom den romerska mytologin. STOPP 4.

Stopp fyra. Svenne Larsson välkomnar oss till sitt hus i Falkenberg. Arbetsbänk­en är uppställd mitt i hemmet, och väggarna pryds av hans konst i trä. Svenne arbetar framförall­t med träreliefe­r, och visar gärna upp hur han skär med små knivar för att skapa motiv. Sedan målar han träet med olja.

– Jag inspireras av kusten, och av Gamla stan i Falkenberg, säger han.

Konstrunda­n i Halland pågår mellan torsdag till söndag, den 10-13 maj, klockan 11-17. HN gjorde stopp hos fyra av de över 100 inspireran­de konstnärer som ställer ut.

SVENNE ÄR MESTADELS självlärd, och började jobba i trä i mitten på 80-talet.

– Det var en stock som jag tyckte var så vacker så då målade jag på den, och sen har det fortsatt.

Nu har han ställt ut på Konstrunda­n 17 eller 18 gånger. Han minns inte säkert. Samtidigt som han vinkar av oss från HN anländer nya konstrunde­besökare till hemmet. Fotnot: Se alla utställare och adresser i Konstlivs katalog för Konstrunda­n, eller på deras hemsida.

 ?? Bild: JULIA LINDVALL ?? STOPP 3. Helga Holmén med Nore på armen vid Bölse Kvarn. Hon ställer ut spännande målningar av akryl, kol och olja.
Bild: JULIA LINDVALL STOPP 3. Helga Holmén med Nore på armen vid Bölse Kvarn. Hon ställer ut spännande målningar av akryl, kol och olja.
 ??  ?? Svenne Larsson arbetar med träreliefe­r i Falkenberg.
Svenne Larsson arbetar med träreliefe­r i Falkenberg.
 ??  ?? STOPP 2. Eva Otterström, på Johnssons gård, i sin ateljé som samtidigt är ett galleri.
STOPP 2. Eva Otterström, på Johnssons gård, i sin ateljé som samtidigt är ett galleri.
 ??  ?? STOPP 1. Rolf Enström och Monica Hagebrand i Lottastuga­n i Varberg.
STOPP 1. Rolf Enström och Monica Hagebrand i Lottastuga­n i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden