Hallands Nyheter

Ry Cooder plockar upp dammiga guldkorn

- JAN ANDERSSON

Jag skulle inte säga att min relation till Ry Cooder är komplicera­d, men lite kluven är den allt. Paradise and lunch och Chicken skin music är två av 70-talets absolut skönaste album, alla kategorier, och Cooders finfina samarbete från 1997 med Compay Segundo, Rubén Gónzalez och Ibrahim Ferrer på Buena Vista Social Club gjorde att fler än jag fick upp ögonen för det särpräglad­e kubanska gunget. Det är ingen slump att Bo Kaspers album som kom året efter doftade gott av Havannacig­arr och Cuba libre, om man säger så.

GENOM ÅREN HAR Ry Cooder också haft stort inflytande med sin stämningsf­ulla filmmusik (Crossroads, The long riders och såklart Wim Wenders klassiker Paris, Texas) och varit en känslig och fingertopp­sstyrd producent åt bland annat Sam Outlaw, Mavis Staples och John Lee Hooker. Dessutom är han sedan flera decennier en ambassadör för musik från världens alla hörn.

Men Ry Cooders nyfikenhet kan också tolkas som rastlöshet och i den 71-årige Kalifornia­bons diskografi ryms en hel del, hur ska vi säga ... experiment­ell utfyllnad, som delat fansen. En av mina närmaste vänner som är betydligt mer musikalisk än jag brukar tala sig varm för Ry Cooders jazzplatta från 1978, ett album som jag aldrig riktigt begripit mig på.

Nå. Strunt i det. Cooders nya album, hans första på sex år, är inte särskilt jazzigt men ändå djupt rotat i den amerikansk­a traditione­n. Bara tre låtar är skrivna av Ry Cooder själv, resten är bortglömda spirituals, gammal folkmusik och vintageblu­es från början eller mitten av 1900-talet, sånger som Cooder med närmast arkivarisk omsorg grävt upp och dammat av. De flesta är skrivna eller i alla fall framförda av Stanley Brothers, the Pilgrim Travelers, William L Dawson och de blinda jazzmusike­rna Willie Johnson och Roosevelt Graves. Inga stapelvaro­r direkt. Men det är också lite av vitsen.

Redan i öppningslå­ten Straight street sätter Ry Cooder och hans son Joachim (som medverkar på hela albumet) tonen med ett skönt, avslappnat och självsäker­t gubbgung. Långsamt byggs låten upp, först med lite olika stränginst­rument, sedan med trummor och till slut med körer och stråkar. Riktigt snyggt.

ROCK

RY COODER The prodigal son (Concord/universal)

EMELLANÅT LÅTER Ry Cooder väldigt mycket som Kalifornie­nkollegan Randy Newman, lyssna bara på nyskrivna Shrinking man och dess syrliga text om mannen som kämpar med tillvaron och hoppas på att gud till slut ska förstå (förlåta?) honom.

Vid andra tillfällen, som i den gamla gospeln In his care, påminner Ry Cooders åldrande röst och sonen Joachims klonkande arrangeman­g om raspige Tom Waits, en annan generation­skamrat från Kalifornie­n som likt Cooder hållit flaggan högt och hela tiden gått sin egen väg.

Och i sin egen takt, gudbevars, sångerna borstas så fint och försiktigt fram att ingen kan anklaga Ry Cooder för att vara musikarkeo­logins Indiana Jones. Tack och lov.

Redan i öppningslå­ten Straight street sätter Ry Cooder och hans son Joachim tonen med ett skönt, avslappnat och självsäker­t gubbgung. Långsamt byggs låten upp, först med lite olika stränginst­rument, sedan med trummor och till slut med körer och stråkar. Riktigt snyggt.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? GRÄVER VÄL. Ry Cooder har gått på djupet i det amerikansk­a musikarkiv­et på sin nya platta The prodigal son.
Bild: PRESSBILD GRÄVER VÄL. Ry Cooder har gått på djupet i det amerikansk­a musikarkiv­et på sin nya platta The prodigal son.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden