Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

Jag har fått olika kryddor/ burkar av snälla bekanta men jag kan inte med att fråga hur jag ska använda dem. Det är två burkar som jag tror innehåller mojo rojo och chimichurr­i. (Råkade slänga omslaget, men den ena är rödorange och den andra är grön. Har också för mig att det stod så på förpacknin­gen.) Sedan är det en blandning som heter gyros, och på den står det bara ”grekisk kryddbland­ning”.

Har du några tips?

Hej Carin, och tack för en kul fråga! Den röda borde vara mojo rojo och den gröna chimichurr­i: två väldigt roliga kryddor nu när grillsäson­gen närmar sig. Och eftersom jag nu blev så sugen på båda såserna måste jag dela med mig av ett recept på åtminstone den ena, och då väljer jag den magiska såsen mojo rojo. Detta är en ljusröd sås som man gärna klickar på grillad kyckling, eller lammkotlet­ter eller ryggbiff, eller ... ja allt egentligen. God även att ställa fram på en buffé eller att dippa bröd i. Ja ni hör ju, möjlighete­rna är många. Men innan vi kommer till receptet på min magiska sås tänkte jag svara på din sista fråga.

Gyros är inte en kryddbland­ning utan en grekisk rätt. Kött, oftast gris, (benfri kotlettrad), strimlas, kryddas och steks och stoppas in i pitabröd tillsamman­s lite sallad, rödlök, tomat och en ordentlig klick tzatziki. Vansinnigt gott. En gyroskrydd­a innehåller oftast spiskummin, vitlök, paprikapul­ver och oregano, och ibland lite andra smaksättar­e som honung, kanel, timjan eller piri-piri.

Nu till mojo rojon. Det finns ett lätt och ett mer intrikat (och godare) sätt att göra sin sås. Vill man få den riktig god ska man ta sig tid och ställa in ett par hela vitlökar i ugnen, 1 timme på 150 grader. Det gör vitlöken mjuk, krämig och söt.

Här kommer grundrecep­tet: tallrik och dränk i vinägern. Efter några minuter, krama ihop dem med händerna och smula brödet.

Tvätta tomaterna och skär bort kärnhusen.

Lägg vitlökskly­ftorna, tomaterna, chilin och den rostade paprikan i en matberedar­e och kör ihop till en puré. Lägg i brödet och kör några gånger på puls. Droppa i oljan på låg mixerfart, lite i taget så att en tjock, slät sås bildas. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer hetta.

Hej! Hur äter man gnocci? Vad äter man dem till? Skall de fyllas med något? I så fall med vad?

Hej du matintress­erade som ställer frågor, det gillar jag! Gnocchi (uttalas njocki) är potatisbul­lar som serveras som alternativ till den traditione­lla pastan i Italien. Man kan äta dem med pesto eller köttfärsså­s eller annan god sås, man kan koka dem och sedan snabbt steka dem i smör och servera med exempelvis hyvlad tryffel, parmesan och svartpeppa­r.

Man kan också fylla dem och då oftast med ost. Några av mina favoritost­ar att fylla med är Fontina eller Taleggio, två krämiga ostar som smälter ljuvligt. Hoppas detta besvarade dina frågor. Njut nu av dina gnocchi – som alltid är de hemlagade är godare än de köpta.

 ??  ?? CHIMICHURR­I.
CHIMICHURR­I.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden