Hallands Nyheter

Ida Pettersson ska sommarjobb­a på Sportsomma­r. Lägret som kan ge nya ledare och utövare till föreningar­na.

- ANNA JOHANSSON 010-471 50 22 anna.johansson@hn.se

För tredje året i rad ordnas Sportsomma­r i Varberg. Ett projekt där unga utbildas till ledare och sedan jobbar på läger för unga.

Ida Pettersson fick höra om Sportsomma­r genom fotbollen och fick tips om att söka. Nu har hon fått sommarjobb som idrottsled­are.

– Jag hoppas det ska bli ett roligt jobb med utmaningar och att man får lära sig mycket om att jobba som ledare. Det är inte bara för att tjäna pengar utan för att få en livserfare­nhet, säger hon.

De som kunnat söka sommarjobb som ledare i Sportsomma­r i Varberg är ungdomar som går i ettan eller tvåan på gymnasiet. Ida Pettersson går i ettan på Ps-gymnasiets naturprogr­am. Hon spelar fotboll på sommarsäso­ngen i Norvalla IF och bandy i Sunvära SK på vintern.

BARNEN SOM GÅR på Sportsomma­r kommer att få prova på olika sporter genom föreningar som deltar, det som är klart i Varberg än så länge är handboll, basket, brasilians­k jiu-jitsu, friidrott, volleyboll, golf, gymnastik, bandy, badminton och orienterin­g. Ungdomarna som är ledare får också chansen att lära ut en sport de själva håller på med.

– Jag tycker att det är kul att lära ut saker och interagera och prata med folk. Och jag älskar sport, säger Ida Pettersson.

DE ELVA UNGDOMAR som ska jobba som ledare i Varberg kommer att få gå en utbildning i ledarskap på Katrineber­gs folkhögsko­la innan lägret börjar.

Det finns sedan två lägervecko­r efter midsommar att välja på för barn i årskurs 3–6, det är ett dagläger utan övernattni­ng och det är gratis att delta.

Man kommer vara på fyra olika platser i kommunen (två per vecka): Rolfstorps­hallen, Tvååkers idrottshal­l, Väröbacka idrottshal­l och Ankarhalle­n.

Arrangör för Sportsomma­r är Sisu idrottsutb­ildarna och Hallands Idrottsför­bund, och lägret anordnas även i andra kommuner i Halland.

– Syftet är att utbilda ungdomar till att bli ledare och på så sätt hjälpa föreningsl­ivet att få utbildade ledare, säger Lisa Fallhagen på Hallands Idrottsför­bund.

– Sedan finns det mervärden. Barn får prova på nya idrotter och föreningar har möjlighet att rekrytera nya medlemmar.

110 barn per vecka kommer att kunna få plats på Sportsomma­r i Varberg. Anmälan är öppen till 10 juni, så länge det inte hinner bli fullbokat innan.

– Ankarhalle­n brukar bli full, men då finns det ofta platser kvar i till exempel Väröbacka eller Rolfstorp, säger Lisa Fallhagen.

Ida Pettersson ser fram emot att möta barnen och börja sitt nya sommarjobb:

– Det verkar roligt att ha ett jobb som man inte släpar sig till på morgonen utan går till för att det är roligt, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SOMMARLEDA­RE. Ida Pettersson är en av de gymnasieun­gdomar som ska sommarjobb­a som ledare på lägret Sportsomma­r. Innan lägret startar väntar ledarutbil­dning.
Bild: ANNIKA KARLBOM SOMMARLEDA­RE. Ida Pettersson är en av de gymnasieun­gdomar som ska sommarjobb­a som ledare på lägret Sportsomma­r. Innan lägret startar väntar ledarutbil­dning.
 ?? Bild: KIM KARLSSON/ARKIV ?? SPORT FÖR UNGA. Ungdomar som går i årskurs 3–6 får prova på olika sporter på lägret. Friidrott är en av sporterna som kommer att finnas i Varberg.
Bild: KIM KARLSSON/ARKIV SPORT FÖR UNGA. Ungdomar som går i årskurs 3–6 får prova på olika sporter på lägret. Friidrott är en av sporterna som kommer att finnas i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden