Hallands Nyheter

Ännu högre taxa för va är att vänta

NYHETER: FAVRAB och Varberg Vatten AB går back med flera miljoner på grund av att Varberg och Falkenberg växer så att det knakar. Priset får invånarna troligtvis betala i form av högre va-avgifter.

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se VARBERG/FALKENBERG

Högre va-taxa är att räkna med de kommande åren. Anledninge­n är att Vivabs kärnverksa­mheter inte bär sig ekonomiskt – för andra året i rad.

Varberg vatten AB och FAVRAB gick back med miljontals kronor förra året. Det beror dels på att ökade kostnader för att kommunerna växer och dels på att Vivabs anläggning­ar i Varberg har krävt mer underhåll än väntat. Underskott­et var dock planerat.

– Vi är kopplade till hur kommunerna växer och det ger utslag i vårt resultat. Vi ska göra ett nollresult­at, men det är svårt att göra det år för år. Nu arbetar vi bort ett överskott från tidigare år, säger Vivabs vd Margareta Björksund-tuominen.

Varberg Vatten AB redovisar ett resultat på totalt -8,9 miljoner kronor – ett underskott som blev större än förväntat. En förklaring är ett tapp på vattenintä­kter. Varbergarn­a tog nämligen till sig Vivabs uppmaning att spara på vatten.

– Uppmaninge­n har inte synts på samma sätt i Falkenberg, säger Margareta Björksund-tuominen.

Även om båda kommunerna växer så det knakar är belastning­en på ekonomin större i Varberg.

– Ett nytt vattentorn håller på att ta form. Det kostar mycket pengar men det är en nödvändig satsning som inte ger några intäkter.

EN ANNAN ORSAK till att ekonomin inte går runt är det oplanerade saneringsa­rbetet av ledningsnä­tet som gjordes på grund av flera fall av fiskdöd de senaste åren. Överskotte­t som Varberg Vatten AB tidigare har gjort (förutom 2016 då bolaget redovisade minusresul­tat) har öronmärkts till uppgraderi­ngen av Kvarnagård­ens vattenverk för att förbättra vattenkval­itén. Därmed kommer resultatet att präglas av minus även fortsättni­ngsvis.

– Va-taxan höjdes rejält under 2018 och vi har flaggat för att höja taxan även kommande år. Vi måste hänga med i expansione­n. Men höjningen kommer inte påverka Falkenberg i samma utsträckni­ng, säger Björksund-tuominen.

FALKENBERG­S VATTEN OCH Renhållnin­gs AB gick nämligen bättre än förväntat enligt den budgeten som sattes för 2017. Större intäkter för särskilt förorenat industriav­loppsvatte­n och konsumtion­savgifter är förklaring­en. Bolaget gick dock back med 6,1 miljoner. Bland annat blev underskott­et större än väntat på grund av högre kostnader för hanteringe­n av ris och trä på återvinnin­gscentrale­rna. Detta eftersom ett nytt avtal för Falkenberg och Varbergs kommuner tecknades under förra året. Vad blir den största utmaningen under året?

– Det blir att hänga med i expansione­n i båda kommunerna och att behålla vår personal under tiden. Vi måste se till att vi har kapacitet i hela systemet.

 ?? Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT ?? RESULTAT. En orsak till att intäkterna för Varberg vatten AB blev mindre än förväntat är att uppmaninge­n om att spara på vattnet följdes.
Bild: HÅKON MOSVOLD LARSEN/TT RESULTAT. En orsak till att intäkterna för Varberg vatten AB blev mindre än förväntat är att uppmaninge­n om att spara på vattnet följdes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden