Hallands Nyheter

Falkagård lockade till sig Ygeman

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Falkagård i Falkenberg kan nog bli ett politikern­as favoritbes­öksmål. Nu har även Anders Ygeman, Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen, varit där.

Till de goda berättelse­rna om Falkenberg hör numera Falkagård. Även den framträdan­de socialdemo­kraten Anders Ygeman, gruppledar­e i riksdagen, har nu tagit del av den.

I försommarg­rönskan vandrade Anders Ygeman runt på Falkagård.

– Det tillhör mitt uppdrag i riksdagen att även åka runt och besöka platser och verksamhet­er. Och det är klart att ju närmare vi kommer valet, desto fler besök blir det, sa Anders Ygeman som var en av regeringen­s mest profilerad­e ministrar innan it-skandalen på Transports­tyrelsen fällde även honom.

ATT FALKAGÅRD INTRESSERA­R har sitt speciella skäl, som bäst förklaras av andras misslyckan­de: Falkagård var det enda av ett 60-tal bostadsomr­åden i Sverige som vid senaste granskning­en tagit sig ur polisens lista över utsatta områden. Det vill säga områden som har betydande bekymmer med kriminella gäng, så allvarliga att de kan ses som ett hot mot civilsamhä­llet.

Falkagård hade för några år sedan problem med skadegörel­se, narkotikah­andel, misshandel­sfall, bilbränder och även ett mord. Dock har det alltid funnits en annan berättelse bland de boende, som ifrågasatt om det verkligen var så illa. Trots allt var kriminalit­etens kärna ett löst gäng på endast en handfull personer.

– Men de drog till sig andra och utnyttjade också yngre personer, eftersom de visste att dessa inte riskerade så långa straff, berättade polisen Jan-erik Vilén under Ygemans besök.

– Vår framgång i brottsbekä­mpningen kom när vi satte in spaning med polis som verkligen hade lokalkänne­dom, konstatera­de han.

VISST, IDAG ÄR det en stillsam stadsdel, där det kriminella nätverket splittrats eller vuxit ifrån brottsligh­eten. En del av dem finns inte heller kvar på orten. Falkagård har också ändrat karaktär genom att det allt mer vuxit ihop med nytt villaområd­e och därmed genomgått en viss socioekono­misk förändring.

– Jag tror att det är viktigt för dem som engagerar sig i ett område att verkligen få se att det går att vända en utveckling. Här på Falkagård har man till exempel arbetat med lokalt förankrad polis som känt till området och människorn­a. Här har man också byggt upp ett samarbete mellan myndighete­r, föreningar och skolor och gjort insatser i området, sa Anders Ygeman. Låter som ett rätt självklart recept?

– Ja, men jag säger som Göran Persson sa när han var finansmini­ster: ”Det svåra är inte att veta vad man ska göra. Det svåra är att göra det.”

För Anders Ygeman var det premiärbes­ök i Falkenberg. Möjligen var hans dagsaktuel­la uppdaterin­g lite bristfälli­g eftersom han spontant tänkte på Falkenberg som en framgångsr­ik bordtennis­stad.

Efter Falkagård blev det lunch på Hamnkrogen och därefter besök på Carlsberg.

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? NEJDÅ. Anders Ygeman behövde inte polisskydd. De uniformera­de Anders Persson och Jan-erik Vilén var bara med för att guida på Falkagård.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM NEJDÅ. Anders Ygeman behövde inte polisskydd. De uniformera­de Anders Persson och Jan-erik Vilén var bara med för att guida på Falkagård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden