Hallands Nyheter

Lekfull byggsatsni­ng ska nå alla

VARBERG: Lekplatser­na i Varberg ska rustas upp för drygt 70 miljoner kronor. Se hur din lekplats påverkas.

- Stefan.nodesjo@hn.se

Varbergs lekplatser ska rustas upp. Några ska avvecklas, men fler ska rustas upp eller byggas. Men bättre lekplatser åt alla kommer att kosta. Drygt 70 miljoner kronor fram till 2030.

Det framgår av den handlingsp­lan som hamn- och gatuförval­tningen gjort för att hinna ikapp underhålle­t men också planera utbyggnad i växande områden. Grunden är de lekplatsri­ktlinjer som antogs för fem år sedan där man bestämde nivån för vad gäller funktion, innehåll och placering.

Riktlinjer­na slog fast att det skulle finnas en lekplats i varje ort eller stadsdel med fler än 250 invånare inom en diameter på 1,5 kilometer. Barnen skulle inte ha längre än 750 meter till en lekplats, vilket omräknat ska ta mindre än en kvart att gå.

Den nya handlingsp­lanen är en fördjupnin­g av riktlinjer­na efter en inventerin­g vid årsskiftet.

– Det är en bra handlingsp­lan, säger Lennart Isaksson (S) vice ordförande i hamn- och gatunämnde­n som gav sitt godkännand­e nyligen.

HANDLINGSP­LANEN spänner tolv år framåt i tiden och bedömer behovet av upprustnin­g såväl som behovet av fler och nya lekplatser för att leva upp till ambitioner­na.

Handlingsp­lanen siktar in sig på stadsdels- och tätortslek­platser, där stadsdelar­na avgränsas som områden som går att röra sig i utan att behöva passera större barriärer såsom stora vägar eller järnvägar. Tätortslek­platser ska finnas i alla tätorter med mer än 250 invånare.

Samtidigt planeras att över 20 små lekplatser ska avvecklas eftersom de ersätts av nya större under perioden.

– Men de befintliga lekplatser­na kommer inte att avvecklas förrän de nya är på plats, säger Lennart Isaksson.

Tidsplanen sträcker sig till 2030 och man delar in lekplatser­na i fem kategorier; de färdigbygg­da, de som är prioritera­de inom sex år, de som är prioritera­de inom 12 år och de som bör anläggas i samband med exploateri­ngsprojekt av nya bostäder. Den femte kategorin är de mindre lekplatser som man anser sig behöva bevara.

VID INVENTERIN­GEN uppmärksam­mades nämligen ett ”barriärpro­blem”, det vill säga större vägar som hindrar boende att nå utbyggda eller planerade lekplatser. I dessa fall anser man att de mindre lekplatser­na behöver behållas för att de boende ska ha tillgång till en lekplats på ett säkert sätt.

Utbyggnade­n av lekplatser­na föreslås fördelas lika mellan Varbergs tätort och övriga orter under de två tidsperiod­erna.

Varje ny stadsdels- och tätortslek­plats kommer kosta 2,45 miljoner inklusive planering, de mindre en miljon styck. Detta ger en investerin­gskostnad på 6,9 miljoner kronor per år 2019-2024. För de sista sex åren sjunker kostnadern­a till 4,9 miljoner per år eftersom de mindre lekplatser­na rustas upp under första halvan. Totalt väntas investerin­gsnotan hamna på 70,8 miljoner kronor.

STEFAN NODESJÖ

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? PÅ SPRÅNG. Hampus Arnell och Vincent Thorsson på den utbyggda lekplatsen Erlandsgår­den, en stadsdelsl­ekplats som byggdes och invigdes häromåret.
Bild: ANNIKA KARLBOM PÅ SPRÅNG. Hampus Arnell och Vincent Thorsson på den utbyggda lekplatsen Erlandsgår­den, en stadsdelsl­ekplats som byggdes och invigdes häromåret.
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? NYINVIGD. Vincent Thorsson, Hampus Arnell och Otilia Thorsson på den utbyggda lekplatsen Erlandsgår­den, en stadsdelsl­ekplats som byggdes och invigdes häromåret.
Bild: ANNIKA KARLBOM NYINVIGD. Vincent Thorsson, Hampus Arnell och Otilia Thorsson på den utbyggda lekplatsen Erlandsgår­den, en stadsdelsl­ekplats som byggdes och invigdes häromåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden