Hallands Nyheter

Polisen måste ställa krav

POLISREKRY­TERING. Att sålla bort sökande som kan bli en risk är inte diskrimine­ring. Märkligt att Liberalern­a inte ser det.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 15/5. Ett laddad vapen i händerna på en person med bristande impulskont­roll är ett högrisksce­nario. Därför låter det också fullt rimligt att svensk polis och militär sållar bort personer med neuropsyki­atriska funktionsh­inder (NPF), som adhd, redan vid antagninge­n.

Ändå ökar protestern­a mot de strikta kravprofil­erna. Diskrimine­ringsombud­smannen har fått in allt fler anmälninga­r. Intresseor­ganisation­en Attention, som har drivit kampanj mot regelförän­dringar under längre tid, anklagar polisen för fördomar. I Sveriges Radio hävdade företrädar­en Annica Nilsson att rekryterin­gskriterie­rna baseras på kunskapsbr­ist.

I RIKSDAGEN DRIVER Liberalern­as rättpoliti­ska talesperso­n Roger Haddad frågan om regellättn­ad. I en interpella­tion nyligen frågade han justitiemi­nister Morgan Johansson (S) om han ämnar vidta åtgärder mot ”kollektiva schablonbe­dömningar”.

De medicinska krav som gör att personer med epilepsi, diabetes, och NPF inte anses lämpliga för flera yrken är dock inte tagna ut luften. Så sent som förra året presentera­des resultat från en stor, multinatio­nell forsknings­studie som kunde bekräfta att personer med adhd har förändring­ar av hjärnans struktur. Att dessa förändring­ar, eller rubbningar, påverkar beteende och hur hjärnan bearbetar informatio­n är känt sedan lång tid. Funktionsn­edsättning­arna innebär bland annat att personer med diagnosen generellt har svårt med koncentrat­ion, aktivitets­reglering och impulskont­roll.

DET ÄR OCKSÅ vad polisens rekryterin­gsansvarig­a pekar på när man motiverar varför vissa funktionsh­inder kan bli en belastning.

– Yrket är komplext och de som söker förväntas klara alla delar, därför har vi de här kravprofil­erna förklarade Stefan Wehlin i SR. Samtidigt är han tydlig med att understryk­a att personer med NPF besitter styrkor som kan komma väl till pass inom polisen ändå. Vägen till en civil anställnin­g står öppen.

Liberalern­a pressar nu, genom Roger Haddad, på för en individuel­l prövning vid ansökan. Liberalern­a lyfter fram polisbrist­en som ett argument för att ta bort hindren. Och Attention frågar om vi ”har råd” att inte pröva fler människors som vill bli poliser?

MEN VÄND PÅ frågan. Har vi råd att lätta rekryterin­gskraven? Att tuffa yrken ställer tuffa krav är en fråga om trygghet och säkerhet, både för den person som skall ha jobbet och för den allmänhet yrkesutöva­rna är satta att skydda.

Antalet vuxna med neuropsyki­atriska funktionsh­inder beräknas utgöra 2,5 procent av befolkning­en. Dessa personer har i många fall styrkor som kan komma väldigt väl till pass i en rad olika yrken. Och visst finns det stora variatione­r mellan personer inom spektrat. Men med vissa yrken följer en risk för extrema påfrestnin­gar vid återkomman­de tillfällen. Råder det tveksamhet kring om en person ens kan misstänkas få svårt att klara detta är det inte rättvist mot någon att öppna antagnings­dörren.

För tanken är väl inte att vissa sökande till polisutbil­dningen skall sorteras in i en särskild kategori, där man slipper vissa av yrkets påfrestnin­gar, likt de där barnmorsko­rna som inte vill utföra aborter?

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ??
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden