Hallands Nyheter

Välbeställ­da pensionäre­r

- JOHAN ÖRJES Centerpres­sens nnyhetsbyr­å

Alla pensionäre­r har det inte knapert. Det borde vara ett självklart konstatera­nde, men i den allmänna debatten är det lätt att få intrycket av att alla pensionäre­r har det svårt ekonomiskt. Det finns en grupp pensionäre­r som har det väldigt dåligt ställt, framför allt de som har haft låga eller inga inkomster och dessutom inte fått ta del av några kompletter­ande pensionsfö­rsäkringar från sina arbetsgiva­re.

MEN VÄLDIGT MÅNGA har också en mycket god ekonomi. De har förmånen av en god inkomst när den allmänna pensionen slås samman med det som betalas i tjänstepen­sion. Har man dessutom ägt sitt boende och det är avbetalat, kanske med en viss hjälp av inflatione­n, så är månadskost­naden låg. Eftersom fastighets­skatten har begränsats så innebär inte heller den värdeöknin­g som bostaden genomgått någon belastning. Utgifterna minskar också när det inte längre finns några barn att försörja.

Sveriges Television har bett Statistisk­a centralbyr­ån göra en undersökni­ng av hur de som är pensionäre­r idag har det jämför med hur de hade det för knappt 20 år sedan. Det är alltså situatione­n för samma individer som jämförs, inte pensionärs­gruppen nu med pensionärs­gruppen då. Undersökni­ngen visar att majoritete­n har fått ökad disponibel inkomst – det vill säga de har mer pengar att göra av med som pensionäre­r än de hade när de var mitt uppe i yrkeslivet. Delvis är detta en naturlig följd av utformning­en av undersökni­ngen. Det är inte underligt att den som nyss gått i pension har det bättre ställt än vad hen hade som 47-åring. Nästan två decenniers reallöneut­veckling och utflugna barn förklarar en hel del. Men att nästan hälften av 80-åringarna har det bättre ställt idag än för två decennier sedan är naturligtv­is glädjande.

VAD SOM INTE heller finns med i rapporten är pensionäre­rnas förmögenhe­t. Det förs ju inte längre någon statistik av förmögenhe­t på individniv­å i Sverige. Troligen finns det dock samlat rejäla förmögenhe­ter hos Sveriges pensionäre­r, men precis som i samhället i övrigt är de ojämnt fördelade.

Att många, kanske majoritete­n, av Sveriges

pensionäre­r har en rätt bra ekonomisk ställning är ett viktigt konstteran­de. Det finns många pensionäre­r som har det mycket svårt ekonomiskt. När man politiskt vill hjälpa den gruppen är det viktigt att hålla i minnet att det också finns pensionäre­r som har det betydligt bättre ställt än de flesta yrkesarbet­ande i vårt land. Det är också så att de som är yrkesverks­amma i framtiden kommer att få betala för allt fler pensionäre­r.

Därför behöver också insatserna anpassas till vilket problem som ska lösas – de många som har lite pengar att röra sig med. Ytterligar­e generella förmåner innebär bara att det blir mindre för dem som behöver det mest. Den som bor på en stuga på landsbygde­n och arbetat hemma hela livet blir ju inte hjälpt av att en pensionera­d börs-vd får åka gratis med kollektivt­rafiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden