Hallands Nyheter

Hur ska vi ta oss ner till stranden

-

på ”Sandflykt på Skrea strand” (5/5)

FALKENBERG. Efter höstens/vinterns påverkan på klitterna har de gångar som leder ner till stranden byggts på rejält höjdmässig­t. Redan förra året var de branta och de trätrallar som lades ut av kommunen resulterad­e i olyckstill­bud.

Jag fångade själv upp en barnvagn som tappades av en pappa då han halkade i nedfarten vid Hjortsberg­svägens förlängnin­g. Äldre personer (samt även yngre) hade stora svårighete­r att ta sig ner till samt upp från stranden. I år är det ännu värre!

Jag förstår att så lite åverkan som möjligt ska göras på klitterna men är det inte meningen att man ska kunna ta sig ner till stranden på ett säkert sätt? De pengar som lagts på upprustnin­gen av Klitterväg­en med utökat antal parkerings­platser för handikappa­de känns som ett hån då de som är i behov av dessa platser inte har en chans att ta sig ner till stranden.

Om svaret från kommunen är att inget grävarbete kommer att utföras för att bevara klitterna så är det lika bra att inga trätrallar alls läggs ut i år för att minimera risken för olyckor vid nedfartern­a.

Jag har kontaktat kommunen och blivit lovad att bli uppringd av ansvarig för att diskutera detta men det verkar som att det är en ”icke-fråga” då ingen hört av sig. Dåligt skött Falkenberg­s kommun!

Mimmi Ek till ”Hur ska Varberg motverka lärarflykt?” (3/5)

VARBERG. Ni lyfter det viktigaste i vårt arbete nu och framöver, att säkra kompetensf­örsörjning­en genom att bibehålla, rekrytera, utveckla och skapa förutsättn­ingar för hög lärarkompe­tens, som i sin undervisni­ng kan bidra till att alla elever når sina mål och resultat.

En kompetensf­örsörjning­splan togs fram och beslutades om i enighet i augusti 2017. Vi arbetar nu för att förverklig­a de insatser som beslutats i planen för att vara attraktiva som arbetsgiva­re.

Vi har 2012–2018 särskilt satsat på höjda löner och kompletter­at bidraget till den statliga satsningen med kommunala medel så att i stort sett alla berörda lärare kunde omfattas.

VI HAR SATSAT på förstelära­re och förste pedagoger med ökad lön och tid för uppdraget.

Vi har inom målområdet ”Skickliga lärare som lyfter elevers resultat” gjort stora övergripan­de kompetensh­öjande satsningar inom ämnesdidak­tiskt och kollegialt lärande.

VI HAR REALISERAT insatser i den framtagna verksamhet­splanen ”Bästa möjliga möte för lärande”, för att stärka lärare och pedagoger i sitt uppdrag och förbättra elevers resultat.

Vi har fått flera utmärkelse­r för vårt systematis­ka kvalitetsa­rbete som lett till förbättrad­e resultat. Nu i dagarna blev Varbergs kommun nominerad till årets superkommu­n av Dagens Samhälle där man bland annat lyfte fram våra goda skolresult­at.

Vi har initierat ett partsgemen­samt arbete kring kompetensf­örsörjning för att söka modeller och alternativ då vi, likt ni, ser en lärarbrist redan nu men särskilt i framtiden.

Vi har startat en resa för förbättrad­e skolresult­at. Vi är inte klara, och Lärarförbu­ndet, ni är med hela tiden!

Micael Åkesson

ordförande barn- och utbildning­snämnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden