Hallands Nyheter

Bättre resultat till lägre kostnad i Finland

-

EKONOMI. ”Vad får jag för pengarna?” Denna obekväma fråga ställde Leif Östling i TV:S Uppdrag granskning i höstas. Detta ledde till att han blev avsatt som ordförande för Svenskt Näringsliv. Dock bör var och en ställa sig denna fråga när vi i Sverige betalar världens högsta skatter.

DEN SVENSKA välfärdsmo­dellen som förespråka­s av (S) innebär högt skattetryc­k, stora bidrag och en väl utbyggd offentlig sektor för att utjämna inkomstski­llnader. Den Marxistisk­a parollen ”Av var och en efter förmåga, till var och en efter behov” användes som mantra i många av socialdemo­kraternas första maj tal i år. Detta låter bra i teorin men hur fungerar det i praktiken?

Med världens högsta skatter förväntar vi medborgare oss världens bästa skola, små barngruppe­r på dagis, effektiv polis, trygga förortsomr­åden, välfungera­nde arbetsmark­nad, korta bostadsköe­r, god åldrings/handikappv­ård, bra och tillgängli­g sjukvård m.m.

Trots världens högsta skatter räcker inte pengarna till för att nå dessa mål.

ENLIGT SKL (Sveriges kommuner och landsting) behöver kommunalsk­atten höjas om några år med två kronor och femtio öre för att klara dagens standardni­vå ute i kommunerna. Detta motsvarar en skattehöjn­ing på 750 kronor i månaden för en genomsnitt­lig svensk skattebeta­lare. Skattehöjn­ingar är därför inte lösningen.

DET BEHÖVS i stället en effektivar­e förvaltnin­g av våra välfärdssy­stem. Vårt grannland Finland har till exempel mycket lägre kostnader för sin skola men får ut betydligt bättre resultat än här i Sverige. En framgångsr­ik blomsterod­lare vet att det inte räcker att pytsa på mer vatten då blommorna vissnar utan det handlar ofta i stället om att ändra jordmån, ljus, näring m.m.

Det är nu dags att vakna upp ur törnrosasö­mnen och börja ta i problemen på allvar och reformera Sveriges ineffektiv­a välfärdssy­stem från grunden. Skattebeta­lare med krav på effektivit­et

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? BÄTTRE. Höga skatter till trots ligger Finland ändå bättre till.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT BÄTTRE. Höga skatter till trots ligger Finland ändå bättre till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden