Hallands Nyheter

Bed & Breakfast öppnade upp sina dörrar

- MÅRTEN SAMUELSON

I helgen var det öppet hus på tio av kommunens Bed & Breakfast. En modernare boendeform av gammaldags, traditione­ll gästfrihet där resenärer bor hos privatpers­oner.

De flesta B&B är ganska små och har bara ett fåtal rum. Som det engelska namnet antyder handlar det om att få en sängplats och frukost.

Många föredrar den här typen av boende inte bara för att det i regel är billigare än att bo på hotell. Det ger mer en känsla av hemma hos och det är lättare att få en personlig kontakt med sin värd.

GUNNEL KULLANDER I Gällared startade sitt B&B 1996 och var bland de första i kommunen.

– Sannagård i Vinberg var något år före mig och Christina och Carl på Grimsholme­n fanns också då. Sedan har det tillkommit en hel del. I dag är det uppe i ett 40-tal.

Hon har en stor och en liten lägenhet att erbjuda och kan maximalt ta emot åtta personer samtidigt.

På gården har hembygdsfö­reningen i Gällared ett litet museum och i ladugården har Gunnel även en ljusverkst­ad där man kan stöpa ljus.

– På sommaren och helger är det jättelätt att hyra ut. Många av våra gäster ska till Gekås. Men syftet med den här dagen är egentligen att tala om för bygdens folk att vi finns. Att det finns möjlighet att bo här om de ska ha fest och inte har plats själva för alla gäster, förklarar Gunnel.

Nästa anhalt är Sotanäs, en liten bit utanför Fegen. Här har Lillemor och Gunnar Igerud haft B&B med fyra rum sedan 2005. Även de har en hel del gäster som ska till Gekås.

– Många säger att det är skönt att komma ifrån stressen i Ullared. Här kan de prova sina inköp i lugn och ro för att se om de behöver åka och byta innan de åker hem.

GÅRDEN LIGGER PRECIS på gränsen till Fegens naturreser­vat med stigar i natursköna omgivninga­r.

– Det hinner inte Gekåskunde­rna med, men andra tycker att det är jättefint att strosa här. Just nu har vi en geologipro­fessor och två studenter från Michigan på besök, berättar Lillemor.

– Det är lite spännande då de har varit här en gång tidigare. Vi har tydligen en särskild sorts bergart som även finns i Michigan. Geologer från Lunds universite­t har också varit här och var de som tipsade amerikanen, förklarar Gunnar.

Sista besöket blir i Krogsered och ett färskt B&B med tre rum och plats för maximalt åtta gäster.

– Vi öppnade vid jul. Min dotter har drömt om det här och köpte den gamla skolan. Men sedan fick hon jobb som landsbygds­utvecklare och då fick mamma ta över, säger Hillevi Nilsson med ett leende.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? INTRESSE. Britt-marie Persson, Eva Nilsson och Torsten Persson besökte Krogsereds B&B när det var öppet hus. 1890-1964 var det bygdens skola och en del gamla böcker med uppgifter om eleverna finns kvar.
Bild: OLA FOLKESSON INTRESSE. Britt-marie Persson, Eva Nilsson och Torsten Persson besökte Krogsereds B&B när det var öppet hus. 1890-1964 var det bygdens skola och en del gamla böcker med uppgifter om eleverna finns kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden