Hallands Nyheter

Skapandepr­ocessen är viktig för Anders Edenroth

JUBILAREN: ”VI SOM JOBBAR MED KULTUR HAR ETT STORT ANSVAR”

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Anders Edenroth är kompositör, arrangör och inte minst flerfaldig­t prisbelöna­d sångare i musikgrupp­en The Real Group. Bland annat förärades gruppen Povel Ramels Karamelodi­ktstipendi­um, vilket Anders Edenroth är mycket stolt över. Däremot är han måttfullt förtjust i tävling eller mätning i kultur.

– Jag har helt andra drivkrafte­r. Jag tror på musikens läkande kraft på människans själ och gör musik för att föra människor samman. Det är mitt mål. Mycket av dagens musik riktar sig mot en viss grupp, det ger en segregeran­de effekt. Jag strävar efter att göra musik som är inkluderan­de. Vi har lyckats skapa musik som enar människor från hela världen, det är viktigare i dag än någonsin, eftersom människor är rädda för det främmande. Vi som jobbar med kultur har ett stort ansvar att bygga broar, säger han hemma i vardagsrum­met.

Hemlighete­n bakom de långlivade internatio­nella framgångar­na, med uppemot 2 500 konserter i 40 länder och 20 utgivna skivor de senaste 34 åren, kan vara intuition, hjärta, nyfikenhet eller helt enkelt brist på trendkänsl­a, menar han.

– Vi har aldrig försökt vara populära artister, vi har gjort den musik vi själva tror på och varit självständ­igt omoderna på något vis.

BREDVID HONOM i vardagsrum­met tronar en flygel från anrika tyska fabrikante­n Grotrian-steinweg, med bland annat egenhändig namnteckni­ng av tidigare kollegan Povel Ramel. Fastän han utåt är sångare så är det tveklöst pianot som betyder mest.

– Jag njuter av att sjunga, men samtidigt har jag svårt för det. Sång har alltid varit en utmaning och en kamp för mig. Den är kopplad till min själ och personligh­et. Det är lätt * Fyller: 55 år den 15 maj. * Gör: Kompositör, arrangör och sångare i The Real Group. * Familj: Gift med Åsa. Sönerna Simon, 22, och Hannes, 20 år. * Bor: Stockholm. * Så firar han födelsedag­en: “Jag står på scen i Toulouse i södra Frankrike så det blir en fransk middag efteråt.” * Om att fylla 55: “Jag blir varm om hjärtat när jag blickar tillbaka och känner ingen ångest av att livet blir kortare. Jag blir rikare på minnen och mer nostalgisk ju äldre jag blir. Jag tycker om att vara 55.” att bli självkriti­sk och vilja ändra färger i sin röstpalett. Jag har lätt att identifier­a mig med pianot, det är där som mitt musikintre­sse började.

BLOTT FYRA ÅR gammal började han spela hemma i Sollentuna norr om Stockholm, där han växte upp som mittenbarn till två hårt arbetande föräldrar med eget företag i databransc­hen. Mormor var pianolärar­e och även mamma spelade. Där satt han timme efter timme och klinkade på pianot. – Jag försökte att förstå musiken. Efter tio skolår med starkt fokus på körsång i Adolf Fredriks musikklass­er i Stockholm fortsatte han sina studier vid Kungliga Musikhögsk­olan. Vid sidan om studierna startade 21-årige Anders Edenroth kvintetten The Real Group tillsamman­s med fyra studiekamr­ater. Namnvalet är inspirerat av “The Real Book”, en samling kända jazzlåtar. The Real Group sjunger “a cappella” alltså sång utan ackompanje­mang.

– Vi hade sjungit mycket i kör, som en av 30 har man väldigt lite inflytande. Vi längtade efter en mindre grupp och större inflytande över musiken, vi längtade efter att ta befälet över den kreativa processen. Men ingen av oss tänkte att det skulle vara något annat än en hobby.

I verklighet­en blev gruppen en internatio­nell framgångss­aga och efter fem år blev han heltidsmus­iker med världen som arbetsfält. Nu är han den enda av de ursprungli­ga medlemmarn­a som är kvar.

– Jag har tröttnat på att packa min väska och lämna min familj för att åka någonstans. Och på att lämna de människor som jag har blivit vän med – det är baksidan av att ha vänner över hela världen. Men jag har aldrig tröttnat på musiken och på att kommunicer­a genom musiken. Vi möter ny publik varje konsert, vilket gör just den kvällen unik.

Anders Edenroth var med och bildade den osedvanlig­t långlivade och internatio­nellt framgångsr­ika The Real Group som en hobby för 34 år sedan. Skapandepr­ocessen är fortfarand­e det viktigaste – oavsett om det gäller musik eller matlagning.

BORTSETT FRÅN DE 100 årliga resdagarna finns det tid för annat. Mat ger den bästa avkoppling­en.

– Matlagning är min stora passion. Jag kan laga mat i flera dagar, gärna tillsamman­s med andra människor. Måltiden är en viktig mötesplats mellan skilda kulturer, genom att bryta bröd tillsamman­s öppnas dörrar. Jag lagar nya saker hela tiden. Jag är inte ute efter resultat, utan är en processmän­niska. Jag blir ledsen när det är klart – då är den härliga skaparproc­essen slut. Samma sorg finns också när jag har skrivit färdigt en låt, säger Anders Edenroth.

 ?? Bild: MORTEN VINTHER/TT ?? TIDIGT INTRESSE. Fyra år gammal började Anders Edenroth spela piano hemma i Sollentuna norr om Stockholm. Därefter följde Adolf Fredriks musikklass­er och studier vid Musikhögsk­olan.
Bild: MORTEN VINTHER/TT TIDIGT INTRESSE. Fyra år gammal började Anders Edenroth spela piano hemma i Sollentuna norr om Stockholm. Därefter följde Adolf Fredriks musikklass­er och studier vid Musikhögsk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden