Hallands Nyheter

Forsberg har anslutit till Tre Kronors Vm-gäng.

- MIKAEL MARTINSSON 010-471 52 47 mikael.martinsson@hn.se

Minicupen har hämtat sig efter det stora lagtappet förra året när resultaten i matcherna togs bort. – Oron för turneringe­n har släppt lite, nu känns det kul och lite stressigt på samma gång, säger tävlingsle­daren Peter Gunnarsson.

Den omåttligt populära cupen som kallades ”inofficiel­la SM för 11-åringar” lockade många lag innan Svenska Fotbollsfö­rbundet inför 2017 bestämde att införa nya regler för tävlingssp­el med ungdomar upp till tolv år. Inga resultat fick bokföras och ingen vinnare utses.

– Då gick vi ner från 64 lag till 32. Det innebar en minskad omsättning, från en miljon kronor till en halv, berättar Peter Gunnarsson.

Bland annat de större föreningar­na som AIK, Hammarby, Brommapojk­arna, och Malmö FF hoppade över turneringe­n och är inte tillbaka.

– Det är lag med mer selekterin­gstänk. För turneringe­n spelar det ingen roll vilka som kommer, men de lagen lockade såklart andra lag också. Efter 2017 års turnering ringde vi runt till alla klubbar som var med 2016 och inte 2017 och frågade och det kom tydligt fram att det var cupformen som lockade att åka långt, säger Peter.

MEN INKOMSTERN­A ÄR viktiga för Falkenberg­s FF och nytt koncept togs fram till 2018. Nu erbjuds utöver 11-års-spel också en tävlingskl­ass för 13-åringar.

– Nu har vi 48 lag i P11 och 24 lag i P13 och är tillbaka på ungefär samma nivå som 2016. Vi skulle också haft F11 och F13 och skickade inbjudning­ar till alla föreningar från Allsvenska­n ner till division 4. Men knappt några var intressera­de, kanske 4-5 lag. Personlige­n tycker jag det är jättesynd och kan inte svara på varför det är så. Men vi ska fortsätta att försöka få hit flicklag.

Men visst var det nervöst innan

anmälninga­rna trillade in.

– Förr var det fullbokat i november/december, nu fick vi in de sista anmälninga­rna i mars månad och det är lite darrigt och svårare med inköp och sådant. Och så vet vi nu att det krävs än mer jobb med marknadsfö­ring.

PETER GUNNARSSON VAR kritisk till Svenska Fotbollför­bundets nya regler när de kom.

– Jag tycker fortfarand­e att det är en föräldra- och ledarfråga. Klart spelarna bli ledsna när de förlorar, men får de bara en glass är det glömt snabbt. Man måste kunna lära sig att ta en motgång annars flyttar man bara fram det. Så hur har det funkat under turneringe­n?

– För oss som arrangörer är det skönare och jag tycker att mentalitet­en kring matcherna är bättre även om alla vill vinna. Men man hör inget från sidlinjen. Och i 13-årsklassen, där man tävlar, finns det inte så mycket föräldrar med.

Domarna har också det lugnare.

– De har fått mycket beröm under turneringe­n och det tycker jag är kul, säger Peter.

För näringsliv­et i Falkenberg är cupen viktig. Men det utlovade samarbetet med Destinatio­n Falkenberg har det inte blivit mycket av.

– De har länkat till turneringe­n på sin hemsida, mycket mer än så blev det inte, säger Peter.

Trots att destinatio­nsutveckla­re Kristjan Fannar i HN berättat om att Minicupen skulle bli ett pilotproje­kt i kommunen för satsning på evenemang.

”Vi ska hjälpa aktörer att ge sina besökare en bättre helhetsupp­levelse” sa han då. Liksom: ”Föreningar­na är superdukti­ga på det sportsliga genomföran­det, men de behöver lite stöd i kontakt med innerstade­n och hotell och där vi kan vara behjälplig­a”.

– DET ÄR ju ett stort event för Falkenberg. Många hotell är fullbokade och jag har haft kontakt med näringsidk­are. Det är en viktig sak för att marknadsfö­ra Falkenberg och vi försöker först och främst få hit inresta lag, säger Peter Gunnarsson.

Ett hundratal funktionär­er från klubben var på plats från fredagen till söndagen.

– Det engagerar hela föreningen, säger Peter Gunnarsson.

 ??  ?? LITE MER AVSLAPPNAD. Peter Gunnarsson, tävlingsle­dare för Minicupen, ser att turneringe­n har återhämtat sig en del.
LITE MER AVSLAPPNAD. Peter Gunnarsson, tävlingsle­dare för Minicupen, ser att turneringe­n har återhämtat sig en del.
 ??  ??
 ?? Bild: MIKAEL MARTINSSON ??
Bild: MIKAEL MARTINSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden