Hallands Nyheter

Ett helt nytt evenemang kommer till Varbergs teater

MUSIK: TRE EXKLUSIVA FÖRESTÄLLN­INGAR MED FLERA KÄNDA NAMN

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Ett helt nytt evenemang kommer till stan! Till sommaren blir det tre exklusiva operaföres­tällningar uppsatta speciellt för Varbergs teater, med flera kända namn på scen.

Personen bakom projektet Sommaroper­a är Andreas Eriksson Hjort, 28. Han kommer från Stockholm där han är utbildad orkesterdi­rigent vid Kungliga Musikhögsk­olan. För några år sedan flyttade Andreas till Varberg eftersom hans fru bodde och jobbade i staden, och som frilansare kan Andreas arbeta lite varstans. Ändå fick han snabbt en väldigt lokal idé.

– Tanken om att göra opera här i Varberg tändes ganska snart när jag kom hit. Det här är en ultimat stad att göra musik i. Varberg har en stark själ, det är vackert och det kommer hit mycket folk om somrarna, säger Andreas.

VI MÖTS VID Varbergs teater, där operan ska spelas. Teatern är enligt Andreas väldigt lik Stockholms­operan till utseendet. Under föreställn­ingar i operahus använder man alla de möjlighete­r som byggnaden erbjuder och han fick därför en vision om att göra något som var klippt och skuret för just den här byggnaden.

– Så är det i ett riktigt operahus och så ska vi göra här med. Här har vi ett oanvänt operahus. Nu ska vi ge det en skräddarsy­dd version som är gjord och menad för Varbergs teater. Vi vill sprida operamusik­en så att den inte bara spelas i de stora städerna och vi hoppas att det kan locka folk i alla åldrar.

Andreas grundade föreningen Opera Warberg, bestående av mestadels unga visionära profession­ella musiker från hela landet samt kultursjäl­ar från Varberg.

– Namnet visar att föreningen och organisati­onen är rotad i staden - den bor här. Sommaroper­a ska berika Varberg och stadens framtid.

Nu har föreningen aktivt arbetat med projektet i två år, och till sommaren sätter de upp Mozarts Enlevering­en ur Seraljen från 1782. Operans handling kretsar kring Konstanze som har tillfångat­agits och sålts till en furste i ett främmande land. Fursten har makten att ta vem han vill men hans känslor för Konstanze har förtrollat honom och allt han begär är hennes kärlek. Konstanzes trolovade Belmonte bestämmer sig för att frita henne. Det är en berättelse om människans komplexa känsloliv, om maktbegär och kulturkroc­kar där våra fördomar om individens natur utmanas och omkullkast­as. Den spelas i tre föreställn­ingar, den 15:e, 17:e och 18:e augusti.

– Jag vill hålla det lite koncentrer­at, för jag vill att det ska bli en händelse som står ut. Det här ska bli flera dagar av operafest, säger Andreas exalterat.

EN ORKESTER HAR satts samman, Opera Warbergs Kammarorke­ster, med musiker från hela Europa som ska sitta i diket och spela under föreställn­ingarna. Dessutom kommer redan etablerade Varbergs Kammarkör att ställa upp som operakör.

– Projektet drivs av folk som är passionera­de. Man kommer verkligen att känna svetten från musikerna och glöden från sångarnas ögon.

Andreas är konstnärli­g ledare för projektet, men under föreställn­ingsdagarn­a kommer han enbart agera dirigent. Flera kända namn inom operakrets­ar, så som Sanna Gibbs, Erik Rosenius, Sofie Asplund, Daniel Sheybani, Wiktor Sundqvist är några av dem som står på scen, och föreställn­ingen regisseras av Mattias Palm. De kommer till Varberg i mitten av juli men kommer inte att repetera i teatern de första veckorna, utan gör det på annan plats.

– Sedan flyttar vi in på teatern och repeterar med musikerna och därefter är det premiär. Under en del av sommaren kommer det att bo ett helt operakompa­ni med erfarna musiker och sångare från hela Sverige och Europa i Varberg, som får chans att njuta av staden. Så nu vill vi bara att folk ska komma och njuta av opera.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? OPERA. På Varbergs teater blir det i augusti opera skräddarsy­dd för just den här byggnaden.
Bild: AGNES ARONSSON OPERA. På Varbergs teater blir det i augusti opera skräddarsy­dd för just den här byggnaden.
 ??  ?? GRUNDARE. Andreas Eriksson Hjort.
GRUNDARE. Andreas Eriksson Hjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden