Hallands Nyheter

Därför misstror vi industrima­ten

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Med sin nya bok vill Andreas Håkansson lindra vår oro för industriel­lt framställd mat. Oron handlar nämligen mer om ideologi än fakta, menar han. ”Vi borde prata mer om Marx och mindre om molekyler”.

LIVSMEDEL:

MYCKET AV KRITIKEN mot livsmedels­industrin handlar om att maten utger sig för att vara något den inte är. Spenatfärg­en som gör pistagegla­ssen grön är måhända inte giftig, men kan uppfattas som oärlig. Andreas Håkansson berör fenomenet relativt kort i boken, med formulerin­gar som att branschen ”kanske ... inte varit lika tydlig som den borde”.

– Viss ökad tydlighet tror jag behövs, men jag tror inte det skulle lösa särskilt mycket.

Det beror enligt Håkansson på att ”fusk” är ett typiskt argument som motståndar­na tar till när oron egentligen har andra – känslomäss­iga, identitets­politiska eller ideologisk­a – förklaring­ar.

Att kurvan över välfärdssj­ukdomar ökar parallellt med industrima­tens utveckling tycker han är en missvisand­e koppling.

– Jämför den förväntade medellivsl­ängden i dag med före industrima­tens intåg – vi har ju ett helt annat läge. För bara några generation­er sedan var maten så dyr att det var svårt att äta sig mätt och bristsjukd­omar var vanligare. Även om industrima­t inte behöver vara dålig möjliggör det ju händelser Biträdande professor i mat- och måltidsvet­enskap som undervisar i livsmedels­teknik på Lunds universite­t. Forskar om storskalig livsmedels­produktion och är som universite­tsanställd avlönad av staten. – Jag har inte fått ett öre av livsmedels­industrin. Men jag tycker vi fokuserar för mycket på pengar som drivkraft, säger Andreas Håkansson. Finns det tillsatser du undviker? – Möjligtvis polysorbat. Det är inte jättevanli­gt men finns i exempelvis drinkmixer. Det finns indikation­er på att det kan skada tarmen.

”Den här debatten handlar inte så mycket om molekyler som vi tror. För att förstå de olika sidorna måste vi prata om Marx, Bourdieu och John Stuart Mill.”

som exempelvis hästköttss­kandalen. Är inte det illa nog?

– Det är klart, om vi alla levt på vår egna lilla farm hade liknande saker inte inträffat. Vi hade blivit förgiftade av annat, men det hade inte blivit så omfattande skandaler, säger Andreas Håkansson. Han fortsätter: – Givetvis är matskandal­er upprörande, men frågan är hur de ska tolkas ur ett större perspektiv. Berodde hästköttss­kandalen på att industriel­l matprodukt­ion inte fungerar eller på att enskilda företag gjort misstag? Vi generalise­rar på olika sätt beroende på vad vi har för värderinga­r och grundinstä­llning.

 ??  ?? IMPOPULÄRT.
IMPOPULÄRT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden