Hallands Nyheter

Fortsatt tufft på Medicinkli­niken

NYHETER: Trots löften om handlingsp­lan har personalen ännu inte märkt av någon förbättrin­g på Medicinkli­niken i Varberg. Sjuksköter­skan Karin pallar snart inte mer.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Problemen på Medicinkli­niken fortsätter. Personalen blir sjuk av den höga arbetsbela­stningen och av känslan att aldrig räcka till.

Patienter vårdas fortfarand­e i dagrum på Medicinkli­nikens avdelning 5C. Sjuksköter­skan Karin säger att det inte har blivit någon förändring och att de heller inte har fått höra något om de förbättrin­gsåtgärder och den handlingsp­lan som områdesche­f Carina Forsberg utlovade i artikeln som publicerad­es den 26 april.

– Det känns som att vi skriker för döva öron. Jag klarar inte av att vara kvar om det inte sker en stor förbättrin­g snarast, säger hon.

FLERA AV HENNES kolleger har sjukskrivi­ts och andra som tagit upp situatione­n med cheferna har blivit tillsagda ”bit ihop och jobba på”.

– Jag tar gärna i och tycker om att ha mycket att göra men jag vill hinna äta lunch och gå på toaletten. Det värsta är ändå oron för patientsäk­erheten och känslan av att inte göra ett bra jobb, fortsätter hon.

HN HAR TIDIGARE skrivit att fackförbun­den Kommunal, Vårdförbun­det och Läkarförbu­ndet anmält problemen på Medicinkli­niken till Arbetsmilj­överket enligt paragraf 6:6a. Men eftersom anmälan inte skickades in direkt då den hade skrivits ville inte Arbetsmilj­överket ta emot den. Någon ny anmälan har ännu inte gjorts.

– Vi har påtalat vad som är fel till arbetsgiva­ren och har fått svar. I nuläget kommer vi inte att gå vidare utan vi vill se om handlingsp­lanen som de har tagit fram fungerar, säger Görel Stoltz, ordförande för Kommunal inom Region Halland.

Någon ny kommentar från arbetsgiva­ren har HN inte kunnat få eftersom områdesche­f Carina Forsberg har semester och verksamhet­schefen är sjukskrive­n.

En titt på statistike­n visar att sedan år 2014 har antalet vårdplatse­r på Medicinkli­niken i Varberg minskat från 130 till 90. Anledninge­n till minskninge­n är svårighete­n att få tag i personal.

I MARS VAR antalet överbelägg­ningar 192 och i april 188. Sedan 2014 har antalet överbelägg­ningar varit högre enbart vid två tillfällen. Det var i augusti 2016 då det var 231 överbelägg­ningar och i januari 2017 då det var 212 stycken.

Vad gäller personalom­sättningen på Medicinkli­niken har 15,66 procent slutat i snitt av personalen det senaste året. Då är pensionsav­gångar också inräknade. För ett år sedan var samma siffra 12,73 procent.

Sjukfrånva­ron har enligt statistike­n gått upp och ner på Medicinkli­niken genom åren. I mars låg den på 7,25 procent och i april 6,41 procent.

 ?? Bild: PRIVAT ?? INGEN LJUSNING. Medicinkli­nikens avdelning 5C där patienter måste vårdas i dagrummet.
Bild: PRIVAT INGEN LJUSNING. Medicinkli­nikens avdelning 5C där patienter måste vårdas i dagrummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden