Hallands Nyheter

Maktkamp ännu oviss

VARBERG: SVÅRT ATT GISSA HUR VARBERG SKA STYRAS Kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) vill inte säga om hon föredrar ett samarbete med S eller SD efter valet. – Det vill jag inte spekulera i. Vi vill fortsätta att styra Varberg med Allian

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Det är väldigt svårt att sia om vilken konstellat­ion som kommer att styra Varberg efter valet i höst, det är politikern­a ense om. Små marginaler kommer att avgöra vilka majoritets­lösningar som är möjliga.

I nuläget bildar den styrande konstellat­ionen majoritet i kommunfull­mäktige med minsta möjliga marginal – 31 mandat. Precis som på riksplanet så kan en svårlöst situation uppstå även lokalt efter höstens val.

– Varje mandat kommer att vara viktigt. Små förskjutni­ngar kan innebära att man tvingas söka nya samarbeten, konstatera­r opposition­srådet Jana Nilsson (S).

Han har prioriteri­ngarna klara för sig. Ett samarbete med SD är helt uteslutet. Däremot kan han tänka sig att samarbeta med de mindre borgerliga partierna Centerpart­iet och Liberalern­a. Men han drar sig för en så kallad ”storkoalit­ion” tillsamman­s med Moderatern­a.

– DET TROR jag är väldigt långsökt. Vi har ett bra samarbetsk­limat i kommunen, men att sätta sig och styra tillsamman­s tror jag inte på. Vi står för långt ifrån varandra i vissa frågor, säger Jana Nilsson.

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) för ett liknande resonemang.

– Jag hör redan nu folk säga saker som att ”vad spelar det då för roll om man röstar på Socialdemo­kraterna eller Moderatern­a”? I en sådan situation framstår Sverigedem­okraterna som det enda opposition­spartiet, och då riskerar vi att

driva väljarna till dem, säger hon. Men jag kan inte få dig att säga vilket parti du skulle föredra att samarbeta med om situatione­n kräver det – Sverigedem­okraterna eller Socialdemo­kraterna?

– Nej. Vår ambition är att fortsätta styra med Alliansen och Miljöparti­et, säger Ann-charlotte Stenkil.

FÖRSTANAMN PÅ Sverigedem­okraternas lista är Olle Hällnäs. Han tror för sin del att det är fullt möjligt att det blir ett samarbete mellan S och M efter valet.

– Säg att vi fördubblar vårt stöd jämfört med förra valet. Då kan det bli väldigt svårt för något block att uppnå de nödvändiga 31 mandaten för majoritet. I det läget är det en potentiell möjlighet att S och M samarbetar, vilket har skett i andra kommuner. Men frågan är vad deras väljare skulle tycka om det, säger han.

Hällnäs vill för egen del framhålla det egna partiet som pragmatisk­t och samarbetsv­illigt.

– Har man inte 51 procent av rösterna så måste man samarbeta. Vi har våra hjärtefråg­or precis som alla andra partier. Vi tycker att det är viktigare att vara med och bestämma än att inte påverka alls, säger han.

Hällnäs tror att utveckling­en på riksplanet kan komma att underlätta situatione­n lokalt för Sverigedem­okraterna.

– Efter valet kan de andra partierna söka ett samarbete med oss i riksdagen. Och i det läget kan det bli lättare att samarbeta även på lokal nivå, tror han.

NÄR DET GÄLLER de lokala miljöparti­sterna så tycks dessa numera känna sig ganska hemma på den borgerliga sidan i kommunpoli­tiken.

– Vi presentera­r vårt valmanifes­t den 3 juni och dessförinn­an tänker jag inte slå fast något. Men man kan konstatera att samarbetet under den gångna mandatperi­oden har fungerat bra och att vi har fått igenom en hel del som kanske inte räknas som traditione­llt borgerlig politik, som till exempel cykelplane­n. Jag ser ingen anledning till att rycka upp samarbetet, säger MP:S förstanamn Johan Rosander.

Rosander säger blankt nej till tanken på samarbete med SD, men är däremot inte avogt inställt till Socialdemo­kraterna.

– Nej, självklart kan vi tänka oss att samarbeta med Socialdemo­kraterna precis som på riksplanet, säger Rosander.

NÄR DET GÄLLER vem som blir nummer ett i Varberg efter valet så känner sig Stenkil inte särskilt hotad av Centerpart­iets Bergenbloc­k.

– Nej, det gör jag inte. Vi var dubbelt så stora som dem 2014, och skillnaden var ännu större 2010, säger hon.

Däremot är Jana Nilsson av förståelig­a skäl sugen på att ta över.

– Det har vi sagt hela tiden. Vi är redo att ta över makten i Varberg, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? KNIVIGT. Det kan bli svårt att få ihop en majoritet i kommunfull­mäktige i höst. Johan Rosander (MP), Ann-charlotte Stenkil (M), Jana Nilsson (S) och Olle Hällnäs (SD) är några som kommer att spela viktiga roller.
KNIVIGT. Det kan bli svårt att få ihop en majoritet i kommunfull­mäktige i höst. Johan Rosander (MP), Ann-charlotte Stenkil (M), Jana Nilsson (S) och Olle Hällnäs (SD) är några som kommer att spela viktiga roller.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ??
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden