Hallands Nyheter

Företagskl­imatet är bäst i länet

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Näringsliv­sklimatet fortsätter att utvecklas positivt i Falkenberg. Det slog Charlotte Scheele, Svenskt Näringsliv, fast.

Falkenberg är redan bäst i Halland när det gäller företagskl­imat. Nu verkar det som att kommunen befäster den positionen. – Kommunerna runt omkring kan lära sig väldigt mycket av Falkenberg, säger Charlotte Scheele på Svenskt Näringsliv Halland.

Förra året landade Falkenberg på en 16:e plats av 290 kommuner när det gäller näringsliv­sklimat, enligt Svenskt Näringsliv­s rankning. Utgångsläg­et var därmed tufft vad det gäller att öka betygen ytterligar­e i år.

PÅ TISDAGEN VAR Charlotte Scheele på Strandbade­n för att presentera företagarn­as enkätsvar som ligger till grund för den rankning som presentera­s till hösten. Beskedet var att näringsliv­sklimatet fortsätter att utvecklas positivt.

– Falkenberg är jättedukti­ga och får höga poäng igen, på till exempel service, dialog och informatio­n. Det enda som är tufft för företagen är att hitta rätt kompetens. Även upphandlin­gar är svårt, men så är det över hela landet.

Falkenberg är den kommun som får flest fyror, vilket är bra, de flesta ligger knappt över godtagbart.

Charlotte Scheele tror att det goda näringsliv­sklimatet i Falkenberg beror på flera orsaker. Men lyfter fram en sak som extra viktig.

– Jag tror att det finns en bra och nära dialog med företagen. Det finns en medvetenhe­t om att kommunen en gång i tiden var väldigt sårbar när det endast fanns ett fåtal större arbetsgiva­re.

– Då fanns valmöjligh­eten att grotta ner sig och tycka synd om sig själv, eller att ta tillvara på alla andra företag som finns. Den riktningen som Falkenberg valde då har gett en väldigt god effekt nu.

KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Mari-louise Wernersson (C) tycker det är jätterolig­t att företagen ger kommunen så goda betyg.

– Vi har gjort en medveten satsning och vi ska ha en god service i kommunen. Både mot företag och medborgare. Men det är svårt att bli bättre när man redan ligger på en hög nivå, därför är det extra roligt att ta del av den här nya undersökni­ngen, säger hon.

Den grupp företagare som ger Falkenberg allra bäst betyg är de över 100 anställda.

”Vi har gjort en medveten satsning och vi ska ha en god service i kommunen. Både mot företag och medborgare” MARI-LOUISE WERNERSSON kommunstyr­elsens ordförande

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? IMPONERAD. Charlotte Scheele på Svenskt Näringsliv lyfter fram Falkenberg som ett gott exempel.
Bild: FREDRIK LARSSON IMPONERAD. Charlotte Scheele på Svenskt Näringsliv lyfter fram Falkenberg som ett gott exempel.
 ??  ?? UTVECKLAS. Falkenberg är bra på service, dialog och informatio­n.
UTVECKLAS. Falkenberg är bra på service, dialog och informatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden