Hallands Nyheter

Utred våldet i Gaza

MASSAKER. Gränser får inte försvaras med vilka medel som helst. Brutalt övervåld måste ifrågasätt­as.

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 16/5. Leila blev bara åtta månader. I går bars hon mot den sista vilan, inlindad i vitt. Hennes mor var dock inte den ende vars förtvivlan kunde ses världen över. Förlustern­a att sörja var många i Gaza just denna Nakba ”Katastrofe­ns dag” – då palestinie­rna uppmärksam­mar hur de flydde eller fördrevs från sina hem för 70 år sedan för att ge plats åt den nya staten Israel.

MÅNDAGEN BLEV DEN blodigaste dagen på fyra år. Minst 58 palestinie­r sköts ihjäl vid gränsen – offer för en konflikt till synes utan slut. Att Donald Trump skulle kunna få en fredsproce­ss igång låter som ett dåligt skämt. Tror han ens på det själv?

En stor dag för Israel, sade Donald Trump om just måndagen. För medan Israelisk militär svarade skarpt och skoningslö­st på de våldsamma protestern­a vid gränsen, invigdes den nya amerikansk­a ambassaden i Jerusalem.

”Vi har traditione­llt försökt agera brandman i Mellanöste­rn. Nu tar vi i stället rollen som pyroman”, sade Ilan Goldenberg, tidigare tjänsteman vid utrikesdep­artementet och Pentagon. Han leder nu Mellanöste­rnprogramm­et vid the Center for a New American Security.

HAMAS HAR UTNYTTJAT unga palestinie­r, hetsat dem att försöka forcera gränsen på ett sätt som ledarna förstås visste skulle leda till omedelbar och hård vedergälln­ing. Men det ursäktar inte att Israel – återigen – svarat med övervåld. För även om Israel har rätt att försvara sina gränser, ger det dem inte fria händer att agera hur brutalt som helst. Även konflikter och krig har sina regler.

DÄRFÖR VÄXER PROTESTERN­A världen över mot Israels brott mot mänskliga rättighete­r. Frankrikes president Emmanuel Macron fördömde det grova våldet. Irland kallade till sig Israels ambassadör för att protestera. Och Världs hälsoorgan­isationens lårlarm om att den stora mängden skadade, 2700 personer, riskerar att övermanna Gazas redan hårt tyngda sjukvårdss­ystem.

Den stora mängden döda och skadade gör att det finns goda skäl att bejaka kraven som ställs inom FN på en oberoende utredning av händelsern­a. USA har tyvärr hittills blockerat ett sådant uttalande från FN:S säkerhetsr­åd. Sådant veto från en stat som påstår sig vilja agera fredsmäkla­re är rent hyckleri.

 ?? Bild: DUSAN VRANIC ??
Bild: DUSAN VRANIC

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden