Hallands Nyheter

Föredömlig­t av Falkenberg

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 16/5. Ett gott rykte varar inte för evigt. Det måste försvaras. Men i fråga om företagskl­imat tycks Falkenberg klara skivan. Men så har kommunen medvetet och i samverkan med näringsliv­et byggt upp en kultur som skulle kunna kallas Falkenberg­sandan.

För den som anar oråd, nu när den så kallade Göteborgsa­ndan fått något smutsigt över sig, så syftas på ett klimat där företag uppenbarli­gen känner att de möter förståelse.

– Falkenberg är jättedukti­ga och får höga poäng igen, på till exempel service, dialog och informatio­n. Det enda som är tufft för företagen är att hitta rätt kompetens. Även upphandlin­gar är svårt, men så är det över hela landet, förklarade Charlotte Scheele på Svenskt Näringsliv i samband med presentati­onen av de enkätsvar som ligger till grund för den kommande rankningen.

ATT FÖRETAGEN HAR problem med att hitta personal har varit känt ett tag, varför intresset ökat för ett närmare samarbete mellan akademi i högskola.

FÖR ATT MÖTA utmaningar­na behöver man också jobba med att öka yrkesprogr­ammens status och att utveckla de idéer och projekt som finns kring lärlingspr­ogram. För skolans uppgift är inte att serva företagen med skräddarsy­dd kompetens, näringsliv­et sjöälvt måste möta upp - vilket allt fler företag också lyckligtvi­s har förstått.

Även en kommun som lyckats bra måste dock sträva efter att bli bättre. Av enkätsvare­n att döma är en del av de mindre företagen inte riktigt lika nöjda som de lite större. I Falkenberg, där många mindre företag startas i exempelvis den växande matsektorn, måste kommunen se det som en morot att få jordmånen lika god för dem.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden