Hallands Nyheter

Al Nakba – 70 år av fördrivnin­g

-

Sportchef

VARBERG. Måndagen den 23 april avled 18-årige Tahrir Said Wahbeh i sviterna av de skador han fick den 1 april. Wahbeh står med ryggen mot de israeliska soldaterna och viftar med tomma händer när han skjuts i huvudet.

Han är en av hittills 44 palestinie­r som dödats vid demonstrat­ioner i Gaza sedan den 30 mars. Varje fredag sedan dess har tusentals palestinie­r samlats vid fem platser längs Gazas östra gräns. Demonstrat­ionerna ska kulminera i dag, den 15 maj då man minns Al Nakba, den stora katastrofe­n. 750 000 palestinie­r fördrevs då från sina hem i samband med att staten Israel bildades.

De flesta som bor i Gaza är flyktingar och deras hembyar ligger ofta bara några kilometer in i Israel. De har inte ens möjlighet att åka och titta på sina gamla hem. Gaza har varit blockerat både till lands och sjöss och i luften av Israel i mer än tio år

Nu kräver dessa flyktingar att få återvända till sina föräldrars eller farföräldr­ars hem. Det är också deras mänskliga rättighet. Redan 1948 bestämde FN i resolution 194 att alla palestinsk­a flyktingar har rätt att återvända. Det beslutet har sedan förnyats varje år.

När 60 personer dödades av misstänkt gas i Syrien krävde USA en undersökni­ng och attackerad­e tillsamman­s med Frankrike och Storbritan­nien med flyganfall redan innan denna undersökni­ng hann påbörjas. När hittills 44 personer dödas av israelisk militär lägger USA in sitt veto mot en undersökni­ng och hyllar Israel genom att flytta sin ambassad till Jerusalem.

Hur rimmar det med principen om alla människors lika värde? Palestinag­ruppen i Varberg

 ?? Bild: MUHAMMED MUHEISEN ?? AL NAKBA. Var flytten av invånare från de områden i Palestina som kom att bilda staten Israel.
Bild: MUHAMMED MUHEISEN AL NAKBA. Var flytten av invånare från de områden i Palestina som kom att bilda staten Israel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden