Hallands Nyheter

Skolans arbetsmilj­ö är individens ansvar

-

VARBERG. Ett arbete sker just nu på arbetsmilj­öområdet inom Varbergs kommun. Den politiska ledningen tar sitt arbetsgiva­ransvar seriöst genom att bland annat fokusera på Arbetsmilj­öföreskrif­ten AFS 2015:4, Organisato­risk och Social arbetsmilj­ö.

Alla nämnder så och ”Barn och utbildning­snämnden” har fått en utbildning i den nya föreskrift­en och blivit väl medvetna om sitt yttersta arbetsmilj­öansvar, som politisk nämnd, att sörja för lärare och elevers arbetsmilj­ö.

ORGANISATO­RISKT INOM Varbergs kommuns förvaltnin­gar har personalfö­rvaltninge­n arbetsmilj­öansvaret och ska bevaka att alla verksamhet­er inom kommunen arbetar på ett sätt, så att kommunens arbetsgiva­ransvar vad gäller arbetsmilj­ö, verkligen genomsyrar all verksamhet.

Varje rektor har i sitt uppdrag skyldighet att se till att all personal och alla elever verkligen, har en bra arbetsmilj­ö, detta uppdrag har varje arbetsleda­re.

DET SKA OCKSÅ finnas en lagstadgad arbetsmilj­öorganisat­ion på alla arbetsplat­ser. Alla arbetstaga­re är skyldiga att meddela sin arbetsgiva­re, om den som anställd har en arbetsmilj­ö, som inte är bra.

Exempelvis om man inte har tillräckli­gt med raster, om man blir överbelast­ad på sitt arbete, om man upplever stress, om mobbning förekommer, om sexuella trakasseri­er förekommer eller om det finns andra organisato­riska hinder för att göra ett gott jobb.

Det ligger ett stort ansvar på varje individ i skolan och på alla andra arbetsplat­ser att ärligt meddela sin närmaste arbetsleda­re om arbetsmilj­ön upplevs begränsand­e för att utföra ett gott arbete. Arbetsleda­res skyldighet är att respektera olika individers gränser och organisera arbetet på ett ansvarsful­lt sätt.

Jag menar att just i Varbergs kommun har den politiska ledningen gjort mycket, för att det ska bli möjligt att ha en god arbetsmilj­ö i skolan.

JUST I ÅR 2018 meddelade dessutom Varbergs kommuns revisorer efter att, 2017 årsredovis­ning presentera­des, att 2018, kommer revisionen att kontroller­a skolornas arbetsmilj­ö i Varberg.

Vi vet inte om revisionen kommer att fokusera på lärares arbetsmilj­ö eller elevers arbetsmilj­ö, men eftersom denna kontroll meddelades 2018.04.17 vid kommunfull­mäktigemöt­et, borde alla rektorer oroa sig, alla lärare ställa krav och alla elever organisera sig, för att se till att skolorna i Varberg, är så bra som vi alla vill.

Arbetsmilj­ön, för varje individ måste bevakas av individen själv, ett ansvar för varje anställd, det är också ett ansvar, som vi ska lära varje elev att ta. Att varje arbetsleda­re respektera­r sina medarbetar­es gränser, är en förutsättn­ing.

Att jag med tillförsik­t kunnat konstatera vad Varbergs Kommun gör, kanske beror på att jag arbetat som inspektör inom arbetsmilj­öområdet, och blev så glad, när jag i den nämnd där jag har ett uppdrag, fick del av en kurs om arbetsmilj­öansvaret, som politiker.

VAD SOM BEKYMRAR mig är att tillsynen, av arbetsmilj­ölagen från statens sida, är väldigt minimerad, men arbetsgiva­ransvaret är tydligt i lagstiftni­ngen och varje anställd har en skyldighet att uppmärksam­ma brister.

Med gemensamma krafter och ett gott samarbete så borde det inte vara omöjligt för Varberg att ha en god skola där lärare och elever trivs.

Margareta Bernås (L)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden