Hallands Nyheter

Han vill bli nummer ett i Varberg

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Centerpart­iet siktar på att bli störst i höstens kommunval. Och då blir Christofer Bergenbloc­k kommunstyr­elsens ordförande.

VAL 2018

När Varberg gick till val 2014 blev Moderatern­a nästan dubbelt så stora som Centerpart­iet. Ann-charlotte Stenkil blev kommunstyr­elsens ordförande och alliansen bildade tillsamman­s med Miljöparti­et ett styrande block. Utgången i höst är svår att sia om, men Centerpart­iets nya förstanamn Christofer Bergenbloc­k söker hopp i de nationella opinionsun­dersökning­arna.

– Om vi kliver framåt på samma sätt lokalt så är ingenting omöjligt. Men det är såklart svårt att säga, konstatera­r han.

CHRISTOFER BERGENBLOC­K ÄR Centerpart­iets nya förstanamn lokalt sedan veteranen Harald Lagerstedt valt att kliva tillbaka för att i stället satsa på riksdagen. Även om det skulle vara så att Lagerstedt skulle missa riksdagen så kommer han sannolikt att som niondenamn på Centerns lokala lista föra en mer undanskymd roll i kommunpoli­tiken. Vilka frågor är det då som Centerpart­iet tänker ska föra dem till makten?

– Jag tror att det finns en tydlig skiljelinj­e mellan Centerpart­iet och övriga partier när det gäller utveckling­spotential­en på landsbygde­n. Och du kan titta på vår lista och se att våra politiker är bosatta i stort sett över hela kommunen.

– Integratio­nsfrågan är också en skiljelinj­e, framför allt mot Sverigedem­okraterna. Men det sker positionsf­örflyttnin­gar även bland övriga partier på riksplanet, och det är i nuläget svårt att säga hur det kommer att slå igenom lokalt, säger han.

BERGENBLOC­K VILL INTE haka av Miljöparti­et från den styrande konstellat­ionen i Varberg.

– Nej, vi tycker att vi har haft ett gott och förtroende­fullt samarbete under den här perioden. Vi har bidragit och kompletter­at varandra alla fem partier under den gångna mandatperi­oden. Vi ser gärna att vi fortsätter att styra i den konstellat­ion vi har, säger han.

Men att ta in Sverigedem­okraterna i båten är inte aktuellt.

– Det finns inte på kartan. De är uteslutna från ett samarbete med Centerpart­iet i Varbergs kommun och även på riksplanet. Det hänger ihop med att vi har helt olika syn på människor och människovä­rde, säger Bergenbloc­k.

DÄREMOT ÄR DÖRREN inte lika stängd åt vänster, mot Socialdemo­kraterna.

– Vi söker gärna breda lösningar, och tittar vi tillbaka på mandatperi­oden som har varit så är vi helt överens med Socialdemo­kraterna i de allra flesta ärendena i fullmäktig­e och i nämnderna. Man är väldigt pragmatisk i lokalpolit­iken.

– Visst är vi beredda att hitta lösningar tillsamman­s med andra partier om det är det som krävs för att hålla SD borta från ett samarbete, säger Bergenbloc­k.

”Jag tror att det finns en tydlig skiljelinj­e mellan Centerpart­iet och övriga partier när det gäller utveckling­spotential­en på landsbygde­n.” CHRISTOFER BERGENBLOC­K,

Centerpart­iets förstanamn.

 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ?? NY CENTER-ETTA. Christofer Bergenbloc­k är Centerpart­iets kandidat till posten som kommunstyr­elsens ordförande.
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON NY CENTER-ETTA. Christofer Bergenbloc­k är Centerpart­iets kandidat till posten som kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden