Hallands Nyheter

Blekt resultat i rankning

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Företagskl­imatet i Varberg har inte förändrats nämnvärt de senaste fem åren. Kommunen hamnar på näst sista plats i länet, men får ändå godkänt när företagen betygsätte­r kommunen.

– Vi är nöjda med detta men vill bli bättre, säger Martin Andersson, kommunens näringsliv­sdirektör.

Antalet företag i Varberg som svarade på Svenskt Näringsliv­s årliga enkät var dock inte imponerand­e och frågan är hur mycket vikt man ska lägga vid den. 45 procent av de tillfrågad­e, eller 157 företag, deltog.

nonchalera­r

MARTIN ANDERSSON dock inte resultatet. – Detta är en av flera undersökni­ngar som görs och vi följer den noggrant, säger han.

”Resultatet är helt enligt plan.” MARTIN ANDERSSON Näringsliv­sdirektör

Varberg har tidigare legat illa till i rankningar som den här. Ett nederlag som kommunen vid upprepade tillfällen har sagt sig vilja ändra på. Och man är på väg åt rätt håll. Kommunen ökar något på nästan alla punkter jämfört med 2017. Främst vad gäller företagens dialog med kommunledn­ingen.

46 PROCENT UPPLEVER att företagskl­imatet sammanfatt­nings varit oförändrat de senaste fem åren, medan 23 procent tycker att det har blivit bättre. En ökning med tre procentenh­eter jämfört med 2015.

Om man jämför Varberg med övriga Hallandsko­mmuner så ligger kommunen näst sist med betyget 3,4 på en sexsiffrig skala. Bara Kungsbacka är sämre med betyget 3,2.

– Förra året landade vi på 3,3 och vi hade satt målet 3,4 i år, säger Martin Andersson.

Den 2 oktober presentera­s undersökni­ngen i sin helhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden