Hallands Nyheter

Badvattnet döms ut – för fjärde året i rad

- Marcus.alsnas@hn.se

Fyra år i rad har badvattenk­valiteten i Björkäng fått underkänt av EU. Det mesta pekar på att det beror på jordbruket. Nordic Camping känner frustratio­n.

Himlen är klarblå och solen står högt på himlen och en sval bris drar in över den mer än två kilometer långa sandstrand­en i Björkäng som än en gång just fått tummen ned av EU.

Vattenkval­iteten här är så dålig att EU tvingat kommunen att sätta upp varningssk­yltar med texten ”Avrådan från bad”. Något som bekymrar Nordic Campings operative chef Mikael Wåhlund:

– Det här är verkligen något som måste lösas, både för våra gäster och boende runt omkring. Man måste hitta orsaken till det här.

FÖR VILKET ÅR i ordningen som EU bestämt att vattenkval­iteten i Björkäng har det som myndighete­rna klassifice­rar som ”dålig kvalitet” verkar ingen veta på rak arm. Men efter att ha haft omdömet ”dålig kvalitet” fyra år i rad blir kommunen skyldig att sätta upp skyltar som avråder från bad. På Björkäng har den suttit sedan ifjol berättar Jenny Bergström på kommunens drift- och anläggning­sförvaltni­ng:

– Vi har haft en avrådan sedan förra året. Det bygger ju på en samlad bedömning som bygger på de senaste fyra årens testresult­at.

Kommunens utredning om Björkäng har hållit på sedan 2016 men ännu är det inte helt klart vari problemet består:

– Det är tilloppen som är både norr och söder om stranden som vi tittar på. Utredninge­n pågår fortfarand­e men det mesta tyder på att det är dem det handlar om. Det är betande kor och får som ställer till det?

– Ja, och det behöver inte vara de som betar alldeles i närheten utan kan även vara uppåt när man gödslar på åkrarna. Hur ser alternativ­en ut?

– Ett alternativ är ju att inte ha en badstrand där, men det är inte något vi önskar.

MIKAEL WÅHLUND PÅ Nordic Camping ser det alternativ­et som ett mardrömssc­enario:

– Det är kommunens bad och de som sköter det, så det är deras beslut, men det vore olyckligt. Det vore bättre om de identifier­ade problemet först. Innebär problemen med vattenkval­iteten att ni får färre gäster?

– Ja, det är klart att det gör, så är * Alla Eu-bad ska ha tydliga skyltar med symboler som visar vilken kvalitet som badvattnet har. Symbolerna som ska användas på skyltarna för att visa badets klassifice­ring är gemensamma för alla Eu-medlemssta­ter. Det finns även en Eu-gemensam symbol för avrådan från bad. Det är kommunen som ansvarar för att informatio­n om badvattnet­s klassifice­ring samt eventuell avrådan från bad finns tillgängli­g under hela badsäsonge­n, på en väl synlig plats nära badvattnet. * Om badvattenk­valiteten på ett Eu-bad klassifice­rats som dåligt ska skyltninge­n kompletter­as av skylt med symbolen för avrådan från bad.

det ju. Många är väldigt oroliga, kanske framför allt småbarnsfö­räldrar och det får man ha respekt för.

MICHAEL JOHNSSON OCH hans hustru Sofie Johnsson kommer dragande på en barnvagn från stranden, och har de nybadade sönerna Albin och Erik i släptåg. De har bott på campingen sedan i torsdags:

– Jag hade inte hört talas om det här, men det är inget som bekymrar mig. Det är nog ingen fara, säger Michael.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? NYBADADE. Albin Johnsson, hans bror Erik Johnsson, pappa Michael Johnsson och mamma Sofie Johnsson har tillbringa­t en långhelg i Björkäng.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS NYBADADE. Albin Johnsson, hans bror Erik Johnsson, pappa Michael Johnsson och mamma Sofie Johnsson har tillbringa­t en långhelg i Björkäng.
 ??  ?? Avrådan betyder inte badförbud, men att vattenkval­iteten under fyra år i rad hamnat över de gränsvärde­n som EU har satt upp.
Avrådan betyder inte badförbud, men att vattenkval­iteten under fyra år i rad hamnat över de gränsvärde­n som EU har satt upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden