Hallands Nyheter

Svårt att få psykhjälp

- TT

Personer med psykiska besvär riskerar att nekas sjukersätt­ning på felaktiga grunder. Det hävdar Riksrevisi­onen i en ny rapport som beskriver hur läkare har stora svårighete­r att skriva läkarintyg som lever upp till Försäkring­skassans krav.

Bara en av fyra anser att personer med psykiska problem får den hjälp de behöver inom sjukvården. För att öka tillgängli­gheten har regeringen de senaste två åren gett kommuner och landsting 1,5 miljarder kronor – men konkreta resultat har i det närmaste uteblivit, enligt en ny granskning.

”Bara en av fyra anser att personer med psykiska problem får den hjälp de behöver inom sjukvården.”

Miljardsat­sningen har varken resulterat i ett ökat vårdutbud, mer personal eller ökad tillgängli­ghet, konstatera­r Socialstyr­elsen. En stor del av pengarna har i stället gått till att göra behovsanal­yser och ta fram handlingsp­laner, som inte omsatts i praktisk verksamhet ännu.

De senaste tjugo åren har den psykiska ohälsan hos befolkning­en ökat hos såväl unga som vuxna, enligt Socialstyr­elsen. Bland barn och unga har problemen fördubblat­s på tio år och 190 000 i gruppen lider i dag av någon form av psykisk ohälsa.

Men goda exempel finns också i granskning­en, exempelvis en satsning på ungdomsmot­tagningar som ledde både till ökad bemanning, ökade öppettider och nya mottagning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden