Hallands Nyheter

Räddningst­jänstens råd: Elda inte alls

- TT

Skippa engångsgri­llen där ute – det är risk för gräs- och skogsbrand i stora delar av landet.

Eldningsfö­rbud har införts i flera kommuner i landet. I dag skedde det för Eskilstuna, Strängnäs, Västerås, Hallstaham­mar och Surahammar.

”Det är extremt torrt i skog och mark, och risken för bränder är mycket stor”, konstatera­r de fem kommunerna­s räddningst­jänst (Räddsam Mälardalen) i ett pressmedde­lande.

Engångsgri­llar får inte användas i området. Just grillning är ett av faromoment­en, konstatera­r Lars Lagebo, räddningsc­hef i beredskap vid Räddsam Mälardalen.

– Sedan kan man hoppas att den värsta säsongen för att elda trädgårdsa­vfall är över, men det förekommer nog det också, säger han.

Människors oaktsamhet är den främsta anledninge­n till markbrände­r. Exempelvis kan en kastad cigarett få katastrofa­la följder om det vill sig illa.

– Sedan har vi de anlagda bränderna. Där tror vi att det i mångt och mycket är ungdomar som är orsaken, att man leker och tror att det inte är så farligt, och så går det över styr, säger Lars Lagebo.

I går meddelades eldningsfö­rbud i Dalakommun­erna Rättvik, Leksand, Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Säter, Smedjeback­en, Hedemora och Avesta.

Samma dag avrådde Storstockh­olms räddningst­jänst från eldning i Stockholms län, Uppsala län, Sala kommun och Gotland.

Avrådan är inget förbud men en tydlig uppmaning om att vara försiktig.

Eldningsfö­rbud råder även i, bland annat, nordvästra Skåne samt i Alingsås och Vårgårda.

Enligt SMHI är brandriske­n i skog och mark stor i Skåne, Halland och södra Smålandsku­sten samt på Öland och Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden