Hallands Nyheter

Läkare fick inte många timmars sömn

- TOMAS BENGTSSON/TT HELENA NORDENBERG/TT

”Det är fula skador, med komplicera­de frakturer och med skelettdel­ar och mjukdelar som saknas.”

Läkare arbetar dygnet runt för att hjälpa de många skottskada­de i Gazaremsan. Men behoven är stora och resurserna knappa. – En stor del av skadorna är invalidise­rande, säger läkaren Simon Östling från Östersund som jobbar åt hjälporgan­isationen Läkare utan gränser (MSF).

SIMON ÖSTLING,

Närmare 60 palestinie­r sköts ihjäl av israeliska soldater på måndagen vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan och många hundra skottskada­des, enligt palestinsk­a myndighete­r.

Den 43-årige ortopeden Simon Östling var på ett sjukhus i centrala Gazaremsan och han opererade oavbrutet från åttatiden på måndagsmor­gonen till 03.30-tiden på tisdag morgon.

–Sedan sov jag några timmar innan jag fortsatte hela dagen, säger han.

ÖSTLING SÄGER ATT sjukhuset har 60–70 vårdplatse­r – men på måndagen kom cirka 400 skottskada­de människor in. De hade små ingångshål i kroppen och stora utgångshål, säger Östling.

– Det är till största delen skador i nedre delen av kroppen. Det är fula skador, med komplicera­de frakturer och med skelettdel­ar och mjukdelar som saknas.

– En stor del av skadorna är invalidise­rande, fortsätter han.

Östling blev läkare 2003, och är sedan tre veckor på sitt första utlandsupp­drag för MSF. Har du sett något liknande tidigare? – Nej, absolut inte. Israels militär försvarar sig med att soldaterna bara öppnar eld för att stoppa människor som försöker forcera gränsen, genomför attacker eller försöker förstöra stängslet vid gränsen.

Försvarsmi­nister Avigdor Lieberman säger att gränsen ska försvaras med alla medel.

Sedan den 1 april har MSF tagit läkare som jobbar för Läkare utan gränser

emot över 800 patienter med skottskado­r i Gazaremsan, som sedan drygt tio år är under israelisk blockad. Nio av tio har skjutits i den nedre delen av kroppen.

DET INNEBÄR ATT fler patienter med livshotand­e skador har mottagits under tre veckor än under hela 2014 då Israel genomförde sin militäroff­ensiv ”Operation protective edge”.

Enligt hjälporgan­isationen rör det sig om mycket allvarliga skador som är ”extremt svåra” att behandla och som kommer att få konsekvens­er för resten av livet för en stor del av patientern­a.

MSF fördubblar nu sina insatser för att möta de skriande behoven, och för att kunna ta hand om de cirka 1 500 personer som enligt palestinsk­a myndighete­r har skottskada­ts.

Marie-elisabeth Ingres, landansvar­ig vid MSF, säger att organisati­onen är mycket oroad över risken för infektione­r hos de skadade och för amputation­er.

– Det råder brist på mediciner och sjukvårdsu­trustning i Gazaremsan sedan tidigare och när belastning­en ökar på det här sättet är hela hälsovårds­systemet på väg att kollapsa, säger hon till TT.

Simon Östling håller med, och säger att det bara efter de senaste veckornas händelser skulle behövas ett stort sjukhus i Gazaremsan som är särskilt inriktat på rehabilite­ring.

– Antalet svåra skador som kräver flera operatione­r här skulle även det svenska sjukvårdss­ystemet har klara svårighete­r att hantera.

 ?? Bild: ADEL HANA/AP/TT ?? MÅNGA SKADADE. En av alla skadade bärs undan vid måndagens protester vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan.
Bild: ADEL HANA/AP/TT MÅNGA SKADADE. En av alla skadade bärs undan vid måndagens protester vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden