Hallands Nyheter

Krav på utredning av våldet

- MARIA DAVIDSSON/TT OLA WESTERBERG/TT

Storbritan­nien och Tyskland vill se en oberoende utredning av drabbninge­n vid Israels gräns, som rapportera­s ha krävt uppemot 60 personers död på den palestinsk­a sidan. Även statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att en utredning vore på sin plats.

–Efter det vi har sett, med så många människor dödade och skadade, så är det befogat med en oberoende utredning, säger Stefan Löfven.

Nästan samtidigt uttrycker Storbritan­nien sitt stöd för samma sak. Sverige har hittills sagt, genom utrikesmin­ister Margot Wallström (S), att man vill se en samlad EUlinje. Löfven anser, precis som Wallström, att USA bär en stor del av skulden genom beslutet att flytta sin ambassad till Jerusalem.

– Vi får försöka vädja till parterna att inte eskalera detta. Våldet måste få ett stopp. Israel måste tänka sig för. Man har rätt att försvara sin gräns, ja, men det måste ske på ett proportion­ellt sätt enligt internatio­nell lag, säger Löfven.

TYSKLAND ANSER ATT båda parterna har del i utveckling­en och att våldet har gått över styr.

– Vi anser att en oberoende utrednings­kommission kan klargöra de våldsamma händelser och de blodiga överträdel­serna i gränsområd­et, säger Steffen Seibert, talesperso­n för regeringen i Berlin, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Han anklagar även Hamas för att ha eldat på våldet.

De tyska och brittiska utspelen följer på uppgifter från Fn-högkvarter­et i New York om att USA i säkerhetsr­ådet motsatt sig ett uttalande med krav om att våldsutbro­ttet vid gränsen mellan Israel och den palestinsk­a Gazaremsan ska granskas.

FN:S människorä­ttskontor vill också ha en utredning. Dess talesman påpekar att även om Israel har rätt att försvara sig, får dödligt våld användas bara som sista utväg, och att palestinie­r som närmar sig gränsen inte rättfärdig­ar dödandet.

EN KRITIKSTOR­M MOT Israel har seglat upp det senaste dygnet.

– Situatione­n, särskilt dödandet av tiotals palestinie­r, frammanar oundviklig­en den största oro, säger Dmitrij Peskov, talesman för Rysslands president Vladimir Putin, enligt AFP.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron ”fördömer våldet från israeliska styrkor mot demonstran­ter” i Gazaremsan.

På tisdagen kallade det turkiska utrikesdep­artementet upp Israels ambassadör i Ankara, Eitan Naeh. Han ombads då att lämna landet med anledning av det stora antalet dödade palestinie­r i Gazaremsan, rapportera­r den israeliska tidningen Haaretz. Enligt turkiska UD är dock utvisninge­n temporär. Natolandet Turkiet har också kallat hem sina ambassadör­er i USA och Israel för konsultati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden