Hallands Nyheter

Låt roboten ringa de trista samtalen

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Boka bord, beställa pizza, beställa tid för däckbyte – snart kan du slippa ringa för att fixa saker. Googles assistent håller på att lära sig ringa och prata med människor. Och den gör det så bra att du inte märker att det är en robot.

Demonstrat­ionen av hur artificiel­l intelligen­s kan hjälpa oss med trista telefonsam­tal var det mest bejublade inslaget på Googles konferens för utvecklare, Google I/O, som hölls förra veckan i Kalifornie­n.

Inte bara för att assistente­n använder riktiga människorö­ster, utan för att den kan hantera även samtal som tar märkliga vändningar på grund av missförstå­nd eller språkförbi­string. Människor som pratar är inte logiska som en dator, vi hummar och tar om och ändrar oss mitt i en mening. Och ibland fattar vi helt enkelt inte vad den andra parten menar.

Systemet är under utveckling. Det är inte säkert att det kommer ut till användarna snart. Kanske har den här typen av telefonsam­tal, till småföretag som inte har hemsidor med bokningssy­stem, spelat ut sin roll när det är färdigt, men då finns säkert andra typer av samtal vi gärna låter en robot sköta.

JAG KAN TÄNKA mig att en robot som är logisk och håller huvudet kallt skulle vara bättre än mig på både utveckling­ssamtalet med chefen och löneförhan­dlingen.

Sen uppstår förstås en del etiska frågor. Måste den som svarar få veta att det är en robot som ringer? Vad händer om människor börjar använda Googles assistent för att busringa och trakassera eller lura folk? Och hur kul blir det i en framtid där alla jobbiga samtal sköts av robotar så vi slipper själva? Kanske inte helt fel om robotar tar över familjegrä­l och tjat på barnen?

Farhågan att barn ska bli mindre empatiska om de kan ge order till en digital assistent har Google byggt bort med en ny funktion som de kallar Pretty Please. Den berömmer barnen när de säger please och ber snällt.

EN SAK SOM fått många att bli irriterade och inte så artiga har varit att man måste säga Hey Google hela tiden för att fånga assistente­ns uppmärksam­het. Det ska nu bara krävas i inledninge­n av ett samtal. Det ska också gå att be om flera olika saker på samma gång.

Googles röststyrda assistent kommer att få svenska som språk under året. Den håller på att betatestas på svenska nu.

 ?? Bild: GOOGLE ?? FRISÖRTID. Googles vd Sundar Pichai visar hur Googles röststyrda assistent bokar tid för klippning genom att ringa en hårsalong och prata som en riktig människa. Det här väckte jubel på Googles utvecklark­onferens.
Bild: GOOGLE FRISÖRTID. Googles vd Sundar Pichai visar hur Googles röststyrda assistent bokar tid för klippning genom att ringa en hårsalong och prata som en riktig människa. Det här väckte jubel på Googles utvecklark­onferens.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden