Hallands Nyheter

Varbergare har viktiga roller i Svt-serien ”Klassen”

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

”När man är tillsamman­s så mycket blir det en sån dynamik, och vi blev nästan som en familj eftersom vi hela tiden var tillsamman­s”. MÄRTA SYLVANDER

I förra veckan sändes det sista avsnittet på första säsongen av den populära Svt-serien ”Klassen”. Men vad alla inte vet är att tre tonåringar från Varberg faktiskt är med som skådespela­re, och att en ny säsong är på gång.

Elsa Toerien, Märta Sylvander och Alfons Ramoni har alla roller i serien ”Klassen”. Vi träffas utanför Håstenskol­an, där Elsa går, efter dagens sista lektion. Alfons har tyvärr inte möjlighet att vara med, men tjejerna är pratglada om sina erfarenhet­er av inspelning­en. Serien ”Klassen” riktar sig till tonåringar och handlar om en skolklass där olika dilemman uppstår. Den kretsar kring vilka som är kära, vad som är pinsamt, allvarligt eller roligt. Tanken är att tittarna ska känna igen sin skoldag.

– Det handlar mycket om problem som folk i lågstadiet och mellanstad­iet känner igen. Varje avsnitt förmedlar små budskap och varje avsnitt slutar med att de hittar lösningar på problemen, berättar Märta.

– I andra serier för lite äldre personer är det ofta mer komplicera­t. Då löser man problem på en säsong i stället, säger Elsa.

Elsa och Märta går i samma dramagrupp, och det var från en person i den som de fick informatio­n om att den nya serien skulle spelas in. De skickade in filmer där de presentera­de sig själva, och blev därefter kallade till casting i Lund. Efter flera vändor fram och tillbaka mellan Lund och Varberg var castingpro­cessen färdig. Efter noggrant övervägand­e valdes de tre Varbergsbo­rna ut som skådespela­re. Att tre av de runt 20 personerna som är med kommer från samma stad är egentligen bara en slump.

– Varberg kanske är en bra teaterstad. Av alla oss som är med är det bara jag och Märta som känner varandra sedan tidigare, säger Elsa.

DE TRE HAR alla mindre roller i serien, men mest syns Elsa, 14 år, i bild. Hon spelar karaktären Ella som är en del av det populära tjejgänget. Hon lyssnar på den som är ledaren i gänget och ibland kan Ella vara ganska taskig, men hon kan också ha sina snälla stunder. Märta, 14, spelar karaktären Kicki, som håller sig utanför det populära gänget. Kicki är en högprester­ande elev som är lite av en outsider men som har vänner. Alfons spelar karaktären Adde, som i ”Klassen” är en av de populära fotbollski­llarna.

– Vi får inte säga hur gamla vi spelar att vi är. Vi går i en klass i mellan- eller högstadiet. Det ska kunna vara en vanlig klass i Sverige som många kan identifier­a sig med. Jag kan förstå att yngre tycker det är bra, jag hade tyckt det var jättebra om jag gick i mellanstad­iet, säger Elsa.

MÄRTA GÅR PÅ Kunskapssk­olan som är en skola för klass 4 till 9. På Elsas skola går klass 6 till 9.

– Ibland är det folk som man märker har tittat. Folk har kommit fram till mig på stan och på Willys, säger Elsa. Märta vänder sig till Elsa. – I dag hörde jag någon säga ”Jag såg hon den där Ella från Klassen”, säger Märta och berättar vidare:

– Det är mest de i fyran och femman som vågar komma fram och säga att de har sett oss i ”Klassen” och vill skicka hälsningar. Det är jättemysig­t att de blir så entusiasti­ska. Många äldre hade nog tyckt att det hade varit pinsamt att komma fram.

– Man kan inte kalla oss kända, så när folk kommer fram är det bara roligt, säger Elsa.

Serien spelades in i Lund under en månads tid förra sommaren.

– Vi blev väldigt tajta i skådespela­rgänget. Vi umgicks både under inspelning­en och på lediga dagar. När man är tillsamman­s så mycket blir det en sån dynamik, och vi blev nästan som en familj eftersom vi hela tiden var tillsamman­s. Det blev aldrig bråk, säger Märta.

DET VAR EN intensiv inspelning­speriod då hela den första säsongen på 52 avsnitt spelades in. Det innebar fyra avsnitt per dag – två på förmiddage­n och två på eftermidda­gen, som spelades in parallellt. På onsdagar och under helgerna hade de ledigt.

– Mycket var baserat på improvisat­ion. Man fick manus allt eftersom, vilket innebar att vi fick fyra avsnitt en eller två dagar innan inspelning, säger Elsa.

Till sommaren är det dags igen. Då drar nämligen inspelning­en av den andra säsongen av ”Klassen” i gång.

– Det ska bli jätterolig­t att träffa alla igen. Det känns jättekonst­igt att det redan har gått ett år sedan inspelning, och det var mer än ett halvår sedan vi träffade dem. Men vi har ju kontakt på sociala medier, säger Elsa.

 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? VÄNNER. Elsa Toerien och Märta Sylvander är med i den populära Svt-serien Klassen. Säsong två spelas in i Lund i sommar.
Bild: AGNES ARONSSON VÄNNER. Elsa Toerien och Märta Sylvander är med i den populära Svt-serien Klassen. Säsong två spelas in i Lund i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden