Hallands Nyheter

”Det är ett allvarligt brott”

- TT

En rysk hackergrup­p har gjort olagligt intrång i Riksidrott­sförbundet­s (RF) it-system och informatio­n kopplad till Svensk Antidoping­s arbete sprids via en omdebatter­ad rysk sida. Informatio­nen handlar mest om mejlkonver­sationer, men även uppgifter och listor från Svensk Antidoping­s arbete har publicerat­s, enligt RF.

”Det här är ett allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskredit­era Svensk Antidoping. Vi har ingenting att dölja och målet med idrottsrör­elsens antidoping­arbete är att säkerställ­a alla idrottsutö­vares rätt att delta och tävla i en idrott som är helt fri från doping. Det allvarliga­ste med detta intrång är att personliga uppgifter som för de aktiva kan vara känsliga sprids av hackers”, säger Stefan Bergh, RF:S generalsek­reterare, i ett pressmedde­lande.

ENLIGT DAGENS NYHETER misstänks hackergrup­pen Fancy Bears ligga bakom. Samma grupp har tidigare tagit sig in i databaser som tillhör USA och Kanadas nationella antidopnin­gsorganisa­tioner och även den internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada.

– Ett oerhört allvarligt brott där det tydliga syftet är att misskredit­era Svensk Antidoping, säger Stefan Bergh enligt DN.

ENLIGT RF KAN uppgiftern­a jämföras med sjukjourna­ler och är därmed mycket känsliga.

Riksidrott­sförbundet polisanmäl­er nu brottet och anmäler också intrånget till Datainspek­tionen. Förbundet säger sig ha ökat sitt skydd och en kartläggni­ng av vad som hänt och var i systemet gruppen hackat sig in har gjorts.

Ytterligar­e säkerhetså­tgärder genomförs genast.

”Våra medarbetar­e på Svensk Antidoping tar personlig kontakt med de aktiva som finns på listorna som publicerat­s. Om någon är orolig eller har frågor kan de alltid vända sig till oss”, säger Bergh enligt pressmedde­landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden