Hallands Nyheter

Kärl brast i hjärnan när hon var gravid

- JOHAN NILSSON/TT

Anneli Torsfeldt Heikenborn var bara 32 år och gravid när hon drabbades av en massiv stroke. Vägen tillbaka har varit lång och hennes utbildning och förmåga att kunna stå på sig har varit till stor hjälp, säger hon.

Det var 2003 och hemma vid köksbordet som Anneli Torsfeldt Heikenborn plötsligt föll ihop. Hon var gravid och hade drabbats av högt blodtryck när ett stort kärlnystan i hjärnan plötsligt brast.

– Jag hade fått akut havandeska­psförgiftn­ing med högt blodtryck och en jättestor hjärnblödn­ing som följd, säger hon. Vägen tillbaka blev lång. – Till en början trodde läkarna inte att jag någonsin skulle kunna gå igen, men det kan jag nu så jag är något av ett medicinskt mirakel. Men jag är drabbad av spasmer och kronisk hjärntrött­het. Jag är förlamad, fast på insidan, säger Anneli Torsfeldt Heikenborn.

HUR VÅRDEN i det akuta skedet var vet hon inte, eftersom den omedelbara tiden efteråt är en enda stor minnesluck­a. Hon hade ändå tur, eftersom hennes man var hemma och kunde ringa efter ambulans.

”Jag har fått stå på mig och då har jag haft hjälp av att jag är välutbilda­d. Som tur var påverkades inte mitt tal av sjukdomen.”

ANNELI TORSFELDT HEIKENBORN

– Om inte hade både jag och mitt barn dött. Jag tror ändå att den akuta vården är ganska bra i Sverige, men det är klart. Om du inte reagerar på dina symtom på grund av okunskap och väntar med att ringa efter en ambulans så är det ju inte bra, säger Anneli Torsfeldt Heikenborn som också är vice ordförande i Strokeförb­undet.

FRAMFÖR ALLT, SÄGER hon, finns det anledning att tro att de socioekono­miska skillnader­na gör sig påminda i efterförlo­ppet, under den långa rehabilite­ring som många strokepati­enter tvingas genomgå.

– Jag har fått stå på mig och då har jag haft hjälp av att jag är välutbilda­d. Som tur var påverkades inte mitt tal av sjukdomen. Men om du inte är välutbilda­d eller har svårt att kommunicer­a på grund av talsvårigh­eter eller språkförbi­stringar så är det inte lika lätt. Det är långt ifrån alla strokepati­enter som har en rehabilite­ringsplan, till exempel. En fjärdedel lider av smärta och många är deprimerad­e, säger Anneli Torsfeldt Heikenborn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden