Hallands Nyheter

”Oklart om mö

USA/NORDKOREA: TRÄFF MELLAN TRUMP OCH KIM HÄNGER LÖST

-

Nordkorea hotar med att ställa in mötet mellan USA:S president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un om Washington insisterar på att landet ger upp sitt kärnprogra­m. Nu säger Trump att det är oklart om mötet kommer att äga rum.

– Vi får se, svarade Trump på frågan om mötet fortfarand­e är aktuellt och tillade att USA inte fått några formella besked från Nordkorea ännu.

– Vi har inte sett någonting, vi har inte hört någonting.

Trump sade dock att han ska fortsätta arbeta för att få bort kärnvapnen från Koreahalvö­n.

Tidigare under dagen hade Nordkorea gått ut hårt mot både Sydkorea och USA, bland annat på grund av ländernas gemensamma militärövn­ingar.

”OM USA FÖRSÖKER att tränga in oss i ett hörn för att tvinga oss att ensidigt ge upp vårt kärnenergi­program, kommer vi inte längre att vara intressera­de av en sådan dialog”, sade vice utrikesmin­ister Kim Kye Gwan i ett uttalande som återgavs i statliga medier.

I SÅDANT FALL kan Pyongyang behöva ”ompröva” sitt deltagande på toppmötet, som enligt planerna ska hållas i Singapore den 12 juni, varnade han. Landets avrustning har förväntats ligga högst upp på mötets agenda.

– Vi är fortfarand­e hoppfulla om att mötet kommer att ske och vi fortsätter på den inslagna vägen. Samtidigt har vi varit förberedda på att det kan bli tuffa förhandlin­gar, sade Vita husets talesperso­n Sarah Sanders till Fox News efter beskedet.

Washington uppgav på tisdagskvä­llen att planeringe­n inför mötet fortsätter. Utrikesdep­artementet sade att det inte kommit något meddelande om att Nordkorea skulle ha ändrat sig.

Om mötet blir av så är presidente­n redo för det, fortsatte Sanders.

– Om det inte blir av kommer vi att fortsätta med den starka påtrycknin­gskampanj som vi drivit tidigare.

Sent på tisdagen kom beskedet att Nordkorea drar sig ur onsdagens samtal på hög diplomatis­k nivå med Sydkorea, och samtidigt såddes tvivel om det kommande

 ??  ?? NY RETORIK EFTER MILITÄRÖVN­ING. Nordkorea ställer in onsdagens möte med Sydkorea, och frågan är om det mellan
NY RETORIK EFTER MILITÄRÖVN­ING. Nordkorea ställer in onsdagens möte med Sydkorea, och frågan är om det mellan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden