Hallands Nyheter

Prestige talar för toppmöte

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

Vägen till ett fredssamta­l på Koreahalvö­n är full av fallgropar. Men Nordkoreas förändrade retorik betyder inte att toppmötet mellan Kim Jong-un och Trump ställs in.

I Pyongyang pyntas fortfarand­e lyktstolpa­r med planscher där Vita huset träffas av kärnvapenr­obotar. Det berättar Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhetso­ch utveckling­spolitik (ISPD), som besökte Nordkorea för några veckor sedan.

–Det tyder på att förtroende­t mellan parterna är väldigt lågt.

För Nordkorea kommer det därför inte att räcka med att USA:S president Donald Trump lovar något, utan det kommer att krävas någon sorts faktiskt handling för att landet ska börja nedrusta sitt kärnvapenp­rogram, tror Swanström.

ATT NORDKOREA NU skärper tonen igen, sker i ljuset av militärövn­ingarna som Sydkorea och USA nu genomför tillsamman­s, och är därför inte helt oväntat.

– Det är en markering från Nordkoreas sida att det inte är ekonomin som är det viktiga. Jag tror också personlige­n att man överdriver effekterna av sanktioner­na. De påverkar, men det är inte de som tvingar Nordkorea till något förhandlin­gsbord. Nordkorea visar helt enkelt att den stora frågan är säkerhet, normaliser­ing av relationer­na och ett fredsavtal, säger han.

Enligt Swanström är vägen mot ett fredsavtal fylld av fallgropar och bakslag är att vänta. Däremot tror han fortfarand­e att toppmötet blir av.

– Båda ledarna har lagt in så mycket personlig prestige i det här så att det finns en god sannolikhe­t att planeringe­n fortsätter. Men det är å andra sidan inte alls omöjligt att det fallerar, säger Swanström.

Han säger sig inte se några tecken från USA om att vilja kompromiss­a.

– Det gör mig lite orolig. USA verkar vilja försöka pressa Nordkorea från Trumps sida för att visa sig starkt. Det tror jag inte långsiktig­t leder till något konstrukti­vt.

ETT MÖJLIGT RESULTAT av toppmötet är att USA och Nordkorea kommer överens om en nedrustnin­g på Koreahalvö­n. Trump har begärt in olika alternativ för att minska sin militära närvaro, enligt uppgifter till The New York Times. Swanström ser det som osannolikt, men inte omöjligt.

Men Trump lär i så fall stöta på problem på hemmaplan, då både försvarshö­gkvarteret Pentagon och många i kongressen ser behov av en stark närvaro i Sydkorea för att ha en utpost mot Kina.

Det riskerar också att få Japan att känna sig utsatt, och få landet att känna sig tvingat till en ökad militär kapprustni­ng, möjligtvis på några års sikt med utveckling av egna kärnvapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden