Hallands Nyheter

Von Trier är välkommen i Cannes igen

FILM: ”OM MAN ÄR ÄLSKAD AV ALLA HAR MAN MISSLYCKAT­S”

- GUNNAR REHLIN/TT

Lars von Trier återvänder till filmfestiv­alen i Cannes efter sju år. 2011 blev han bannlyst efter att skämtat okänsligt om nazism under en presskonfe­rens. Nu har han fått komma tillbaka – men filmen The house that Jack built visas utanför själva tävlingen.

– Att jag inte får tävla är nog en liten del av mitt straff, säger han till TT, och fortsätter:

– Det är skönt att vara tillbaka, och jag blev väldigt överraskad av det varma mottagande­t jag fick. Men det satt långt inne att få komma – de hade problem att bli av med mitt persona non grata.

DEN VON TRIER som TT möter i produktion­sbolaget Zentropas villa, strax utanför centrala Cannes, är en man som går och talar mycket långsamt – och som är tydligt märkt av psykiska problem och sin alkoholism.

– Jag går i ett program nu mot min alkoholism. Men här i Cannes går det inte att undvika att dricka alkohol. Så just nu har jag tagit några dagars semester från programmet, säger regissören.

The house that Jack built är en berättelse om seriemörda­ren Jack, spelad av Matt Dillon. Vi möter honom när han för den mystiske Serge berättar om sina mord och om sina tankar kring liv, konst, filosofi. Det är en stundtals mycket våldsam film, och vid galavisnin­gen på måndagskvä­llen lämnade mer än hundra personer salongen i protest. Lars von Trier kommentera­r: * Född 30 april 1956.

* Dansk stilbildan­de och kontrovers­iell filmregiss­ör och manusförfa­ttare.

* Slog igenom 1994 med tv-serien Riket.

* Det stora internatio­nella genombrott­et kom 1996 med filmen Breaking the waves.

* Känd för filmtitlar som musikalen Dancer in the dark, skandalsuc­cén Antichrist, det psykologis­ka dramat Melancholi­a och det erotiska fem och en halv timme långa dramat Nymphomani­ac.

* Festivalle­dningen i Cannes förklarade dansken icke önskvärd efter att regissören hyst sympati för Adolf Hitler på en presskonfe­rens.

* Återvände i år till Cannes efter sex års frånvaro med mördardram­at The house that Jack built, som väckt starka reaktioner.

– Det är viktigt att inte vara älskad av alla. Om man är det, då har man misslyckat­s.

– Mina filmer är till för att få människor att tänka. Dom ska inte komma ut från biografen och känna sig helt tillfredss­tällda. Dom ska tänka tillbaka, ”men herregud, hur kunde jag skratta åt det där?”.

Även om han talar långsamt och skakar i händerna är det fortfarand­e en Lars von Trier som har humor. På frågan om likheterna mellan honom själv och Jack säger han att visst finns det likheter.

– Men jag har aldrig dödat någon. Om jag någon dag gör det, blir det en journalist.

Och tillfrågad om varför han efter många års tystnad börjat tala med pressen igen:

– Hade jag något val?

DET FINNS SCENER i The house that Jack built som skulle kunna tyda på att detta är hans sista film. Visst, säger han, det kan säkert tolkas så, men så är det inte.

– När jag arbetar är jag inte lika rädd. Jag måste göra någonting, annars är livet svårt.

Framför sig har han nu vad han kallar Etude – en serie på 36 filmer som alla ska vara tio minuter långa.

– Det är baserat på en bok om de 36 olika intriger som man kan göra film på. Jag kommer att filma i olika länder och med skådespela­re från till exempel Sverige.

The house that Jack built får biopremiär i Danmark i november, och i Sverige i januari. * Tom Wolfe föddes 1930 i Richmond, Virginia. Han inledde sin journalist­iska karriär 1956 och har bland annat arbetat på Washington Post. * Inom journalist­iken var han en av de ledande företrädar­na för new journalism med reportages­amlingar som Pumphusgän­get, Innevänste­rn och Mau-mau som skön konst. * Som författare är han bland annat känd för boken Rätta virket om det amerikansk­a rymdprogra­mmet Mercury som filmatiser­ades 1983. Även bästsäljar­en Fåfängans fyrverkeri blev film 1990.

 ?? Bild: JOEL C RYAN ?? I CANNES IGEN. Skådespela­rna Sofie Gråbøl, Bruno Ganz, Matt Dillon och Siobhan Fallon tillsamman­s med regissören Lars von Trier (i mitten) på röda mattan i Cannes.
Bild: JOEL C RYAN I CANNES IGEN. Skådespela­rna Sofie Gråbøl, Bruno Ganz, Matt Dillon och Siobhan Fallon tillsamman­s med regissören Lars von Trier (i mitten) på röda mattan i Cannes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden